Ola Soldats nye våpen

Norske soldater tar serietegnerne med seg i krigen mot tyranniet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De norske serietegnerne Frode Øverli, Mads Eriksen, Lars Lauvik, Therese Eide og dansken Jakob Martin Strid har kvesset sine penner på vegne av norske vernepliktige.

Under slagordet «Dine egne valg» skal årets soldataksjon bruke tegneserier i sitt arsenal for å skape debatt i Forsvaret. Temaet er verdisyn samt evnen til å tenke sjøl og foreta egne valg.- Det har vært en del saker i media i det siste som gjør temaet aktuelt. Vi har hatt flere alvorlige ulykker i Forsvaret som viser at det å følge ordre kanskje ikke var det beste. Det er viktig å kunne stå for egne valg. Så har du for eksempel Lyndie England og fangemishandlingen i Irak, som viser at det er spesielt viktig at de mange som nå rekrutteres direkte fra verneplikten til utenlandsoperasjoner er reflekterte soldater som er oppmerksomme på holdninger og verdier, sier de vernepliktiges landstillitsvalgt, Tommy Odinsen, til Dagbladet.no.

Populære striper

Det er fjerde året norske serietegnere bidrar til soldatenes aksjon. I år er også utenlandske tegnere representert med striper av Quino, Franquin og Bodil.

- Tegneserien er bare et av mange elementer i soldataksjonen. Men den er blitt så populær at samlere stadig ringer for å få kloa i gamle utgaver, forteller Odinsen.

At årets soldataksjon fokuserer på individuelle valg og verdier skyldes omstillingen i Forsvaret, der færre innkalte soldater får stadig mer avanserte oppgaver, forklarer han.

- Nå er valgmulighetene mye større, og både forsvarsledelsen og politikere sier individet står i sentrum, og at den norske soldat har forandret seg mye. Men den har kanskje ikke forandret seg fullt så mye som de vil ha det til. Derfor håper vi aksjonen - og tegneseriene - vil bidra til at vi får en verdidebatt ned på avdelingsnivå, sier Odinsen til Dagbladet.no.

  • Les mer om soldataksjonen her!
MED TUSJPENN SOM VÅPEN: Årets soldataksjon har en rekke norske striper i arsenalet. Her er noen av bidragene fra Mads Eriksen (M), Jakob Martin Strid og Lars Lauvik (Eon). Gjengitt med tillatelse av Schibstedforlagene og TMO
MED TUSJPENN SOM VÅPEN: Årets soldataksjon har en rekke norske striper i arsenalet. Her er noen av bidragene fra Mads Eriksen (M), Jakob Martin Strid og Lars Lauvik (Eon). Gjengitt med tillatelse av Schibstedforlagene og TMO Vis mer
SATIRE: De vernepliktige ønsker å bruke satire og humor for å få frem budskapet i årets soldataksjon. Her er det Frode Øverli som leker seg med det militære system. Gjengitt med tillatelse av Schibstedforlagene og TMO
SATIRE: De vernepliktige ønsker å bruke satire og humor for å få frem budskapet i årets soldataksjon. Her er det Frode Øverli som leker seg med det militære system. Gjengitt med tillatelse av Schibstedforlagene og TMO Vis mer
POPULÆRT: Dette er forsiden av soldatenes tegneserieheftet. Ikke bare populært blant soldatene, men også samlere.
SORT HUMOR: Utdrag fra den verdenskjente serietegneren Franquins sorte sider er med i årets hefte.