Olaf (53) brukte millioner på piller og kokain

Svarte leserne i nettmøte.

TIDLIGERE HVITSNIPPNARKOMAN: Olaf Olsvik (53) spant ut av kontroll og blandet jobb og narkotika. Nå hjelper han andre i samme situasjon. Foto: STEINAR BUHOLM
TIDLIGERE HVITSNIPPNARKOMAN: Olaf Olsvik (53) spant ut av kontroll og blandet jobb og narkotika. Nå hjelper han andre i samme situasjon. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I boka «Rus og Rolex — historien om en narkoman i hvit snipp» skriver journalist Bjørn Olav Jahr om hvordan Olaf Olsvik gikk fra å være en vellykket forretningsmann til å bruke 100 000 i måneden på reseptbelagte piller og kokain. Finanskrisen gjør at Olsvik tror lagt flere vil lide samme skjebne.

— Folk kjemper for å beholde jobben og fasaden, men mange vil komme til et punkt der de ikke mestrer livet sitt. Vi kommer til å se store ruskonsekvenser, og næringslivet er dessverre totalt bevisstløse når det gjelder rusproblematikk. Det er så mye piller og kokain i arbeidslivet at folk ville blitt sjokkert, sier Olsvik til Dagbladet.no.

Krise
Han får støtte av Astrid Skretting, forskingsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

— I kriser er det lett å ty til stimuli av et eller annet slag. Alkohol vil være lettest tilgjengelig, men man kan nok tenke seg at folk vil kunne ty til både alkohol og narkotika, sier Skretting.

Hun understreker at det ikke finnes statistikk som kan dokumentere påstandene.

Tall fra Næringslivets Sikkerhetsråd viser at tre prosent av alle private virksomheter har opplevd narkotika- og medikamentmisbruk på arbeidsplassen. 12 prosent av virksomhetene har opplevd at ansatte har alkoholproblemer.

— Terskelen for å søke hjelp er høy, og førsteinntrykket er at vi ikke får så mange henvendelser om narkotikamisbruk i arbeidslivet, sier Arvid Skutle, forskningsleder ved Bergensklinikkene.

For Olaf Olsvik startet misbruket med et legebesøk etter en skilsmisse. En resept på det beroligende medikamentet Vival skulle gi ham nattesøvnen tilbake. Etter hvert begynte han å misbruke andre medikamenter, kokain og amfetamin.

I boka forteller han åpent om jappetida der ville fester, dyre biler, Rolex-klokker og luksusprostituerte nærmest var hverdagskost. Daglig mikset han piller og narkotika uten at arbeidsgiverne fattet mistanke.

Svindlet familien
— I næringslivet lærer man seg å skjule misbruket. Jeg falt av stolen og sovnet under møter uten at noen reagerte. Jeg løy om at jeg hadde sukkersyke, og hadde alltid rene og dyre klær. På den måten opprettholdt jeg fasaden, sier Olsvik.

Mens narkotikaforbruket eskalerte, gikk forretningene dårligere og dårligere. Olsvik gikk personlig konkurs, og for å finansiere narkotikamisbruket svindlet han blant andre venner og familie.

I dag driver han rehabiliteringssenteret Mestringshuset sammen med kona Margit. Et av målene med boka er å fokusere på legestandens retningslinjer for utdeling av medikamenter.

— Det er viktig at vi forebygger misbruk ved å begrense bruken av medikamenter. Vi vet at folk som opplever kriser og mister jobbene sine, ofte oppsøker fastlegen. De aller fleste takler situasjonen på egen hånd, men for noen kan den nok medføre rusmisbruk, sier Torunn Janbu, president i Den norske legeforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer