Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olaf (87) - en skikar som varer evig

NESBYEN (Dagbladet): Olaf Rodegard er ikke som andre 87-åringer. Mens mange jevnaldrende for lengst har okkupert gamlehjemmet, cruiser hallingdølen på alpinski nedover bakken. - E' blir vel aldri vaksen. Nå er det 46 år siden onkel sa: - Olaf, når ska' du leggje burt skiun, bli vaksen, å begynne med noko nyttugt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen kilometer fra Nesbyen i Hallingdal, opp i Rukkedalen, kommer du til Olaf Rodegards rike. Idet du spenner på deg alpinstøvlene og skal til å trykke dem ned i bindingen, rusler en liten eldre herre, litt ustø, men målrettet forbi deg.

Du må gni deg i øynene, det er noe som ikke stemmer. Mannen har jo alpinutstyr på seg!

Men det er ikke et synsbedrag, det er Nesbyens store og hjemvendte sønn fra USA, som skal på sin daglige tur i alpinsenteret.

I «juneiten» som han Olaf kaller sitt andre hjemland, er 87-åringen fra Hallingdal en levende legende.

Egen bakke

I 1948 preget han hele førstesida på det verdensberømte magasinet Life. Som den kjekkeste og kuleste skiløperen «over there».

I 1929 reiste han fra hjembygda. Det ble starten på et eventyr, som ennå ikke er slutt. 37 år seinere satte han kursen hjem igjen. Fortsatt like lekelysten.

Forrige lørdag kom han og kameraten Willy (50) tilbake fra Saalbach i Østerrike, etter ei uke på skiferie i Alpene.
- Det var en fin tur, dei køyrde ikkje fra meg. E' hadde med meg nokon ungguttar. Ein 50-åring frå Nes og eit tvillingpar på 62 fra Trondheim.
I dag er det Nesbyen og framfor alt Nesbyen Alpinsenter som er hjemmet til skilegenden.

- Det er jo morosamt at dei har kalt opp ein av bakka'n i anlegget etter meg. Å køyre saman med barnebarna Jorunn (10), Audun (13) og Marianne (16) i min eigen bakkji er noko heilt eige, sier Olaf Rodegard.

Jernhelse

Sun Valley, Month Hood, Park City, Aspen og Vail Colorado eller de franske, italienske og østerrikske alpene, er for mange bare drømmer. For 87-åringen fra Nesbyen er det livet.

- Stein Eriksen, som ble olympisk mester og tre ganger verdensmester i alpint, jobba for meg i USA. Han var Number One.
Olafs hørsel er ikke som den en gang var. Og han er ikke like sprek til beins som før. Men får han bare nedoverski på beina, er han ikke til å stoppe.

- Å hoppe ha' e' slutta med! Men fart, stil og svinger, ser du, det er bare livet.

Holder helsa har Olaf planer om flere sesonger i skibakken.

Løssnøkjøring

Sjahen av Persia, skuespillerne Van Johnson, Gary Cooper og James Stewart er bare noen av celebritetene Olaf Rodegard lærte opp i skibakken.

- Sjahen vart ganske god etter kvart. Stakkars fyr, han mista heile landet sitt.
- Egentlig lika e' best å køyre i laussnø. Det er det som virkelig er skikøyring, sier Olaf, før han blir utålmodig:

- Nei, no må e' komma me' ut i bakkjin att, sier han etter en kaffepause med Dagbladet. - Må køyre litt med barnebarna også. Jorunn og Marianne liker best snowboard, mens han Audun køyrer telemark, sier 87-åringen, som ikke har det minste problem med å holde følge med de yngre generasjoner i alpinbakkene.

- Men du, ska' detta i Dagbla'? I so fall får dikkon skrive at alpinanlegget her på Nesbyen er kjempefint. Om ikkje so altfor lenge er to store stolheiser og en gondolbane på plass, da blir det ingen i Norge som kan vise fram slike løypu, mener Olaf Rodegård.

FARTSGLAD: Olaf Rodegard elsker fart. 87 år til tross kvier han seg ikke for å kaste seg utfor de bratteste hengene. Alle foto: ALEKSANDER NORDAHL

Olaf liker seg best i løs-snø

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!