HJEMKOMSTEN: Kronprins Olav stråler den 7. juni 1945. Olav kom hjem til Norge 13. mai, mens resten av kongefamilien kom 7. juni. Foto: SCANPIX
HJEMKOMSTEN: Kronprins Olav stråler den 7. juni 1945. Olav kom hjem til Norge 13. mai, mens resten av kongefamilien kom 7. juni. Foto: SCANPIXVis mer

- Olav hadde ikke nerver til å begå statskupp

Kronprins Olavs nære venn forsøkte å overtale ham til å vende storting og regjering ryggen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tor Bomann-Larsen lanserer i dag femte bind av historieverket om kong Haakon VII og dronning Maud, «Æresordet».

I fasjonable omgivelser på Hotel Continental i Oslo sentrum, gikk Bomann-Larsen gjennom verkets hovedpunkter som strekker seg fra 1928 og opptakten til bryllupet mellom kronprins Olav og kronprinsesse Märtha og 7. juni 1940, da kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen flyktet Norge etter den tyske invasjonen.

Et av hovedpunktene i «Æresordet» er dramaet som utspilte seg i ei lita hytte på vidda i Troms, da Haakon og Olav var på flukt fra tyskerne, mens det norske administrasjonsrådet i realiteten styrte landet i samarbeid med tyskerne.

Skulle Haakon og Olav støtte administrasjonsrådet og samarbeide med tyskerne, eller skulle de støtte regjeringen Nygaardsvold som var utgått av Stortinget, men som hadde levert inn sin avskjedssøknad?

Kronprins Olav ønsket å bli igjen, mens hans far kong Haakon sa sitt berømte «nei».

Presset av nær venn I hytta i Troms bodde Haakon og Olav sammen med to militære topper, som støttet Olav i ønsket om å bli igjen i Norge og samarbeide med tyskerne. Og da Olavs nære venn Johan Anker kom på besøk, mest sannsynlig på oppdrag fra det tyskvennlige administrasjonsrådet, var det fire tyskvennlige mot én - kong Haakon - som støttet seg på den norske konstitusjonen. 

- Olav hadde ikke nerver til å gjennomføre statskupp. Det er statskupp som lå i Ankers forslag, sier Bomann-Larsen under presentasjonen.

Olavs nære venn Johan Anker foreslår sågar at han selv kan utnevnes til statsminister under en ny kongestøttet administrasjon, som ikke ville gått ut fra stortinget.

- Anker flytter inn på hytta og har hele hovedstaden i ryggen som press for å få Olav til å bli. I tillegg har man de to adjutantene.

NY BOK: Den nye kongebiografien til Tor Bomann-Larsen er i salg fra i dag.
NY BOK: Den nye kongebiografien til Tor Bomann-Larsen er i salg fra i dag. Vis mer

- Anker sa det var en dødslinje for kongehuset å støtte en regjering som har levert sin avskjedssøknad og at man måtte utnevne en ny regjering.

Kong Haakon forholdt seg imidlertid helt etter grunnloven og nektet å utnevne en regjering som ikke utgikk fra stortinget, til tross for det enorme presset om å se på situasjonen der Norge var okkupert som «en eksepsjonell situasjon».  

- Okkupert samarbeidsland Olav endte imidlertid med å ikke følge rådet fra sin nære venn Johan Anker. I stedet dro han med kong Haakon og regjeringen Nygaardsvold til Storbritannia, der den norske motstandskampen ble ledet.

- Det var et statskupp Anker foreslo, men han klarte altså ikke å overtale dem, sier Bomann-Larsen.

Det spente forholdet mellom kronprins Olav og kong Haakon er som en sølvtråd gjennom «Æresordet». Olav var tyskvennlig og så for seg at England og Tyskland kunne være et bolverk mot Russland og kommunismen, mens Haakon hadde satt seg inn i Mein Kampf og i langt større grad enn den jevne nordmann forsto nazismens farer.

- Jeg avslutter boka med å fryse Norge 7. juni 1940. Et land der man har forsonet seg med at man er et okkupert samarbeidsland med Tyskland, sier Bomann-Larsen.

MARATONHISTORIKER: Tor Bomann-Larsen ble rost opp i skyene av sin forlegger, Anders Heger i dag. - Han har antakelig skrevet det største biografiske verket på norsk, da Heger om sin forfatter. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MARATONHISTORIKER: Tor Bomann-Larsen ble rost opp i skyene av sin forlegger, Anders Heger i dag. - Han har antakelig skrevet det største biografiske verket på norsk, da Heger om sin forfatter. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer