- Olav hadde ikke nerver til å begå statskupp

Kronprins Olavs nære venn forsøkte å overtale ham til å vende storting og regjering ryggen.

HJEMKOMSTEN: Kronprins Olav stråler den 7. juni 1945. Olav kom hjem til Norge 13. mai, mens resten av kongefamilien kom 7. juni. Foto: SCANPIX
HJEMKOMSTEN: Kronprins Olav stråler den 7. juni 1945. Olav kom hjem til Norge 13. mai, mens resten av kongefamilien kom 7. juni. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tor Bomann-Larsen lanserer i dag femte bind av historieverket om kong Haakon VII og dronning Maud, «Æresordet».

I fasjonable omgivelser på Hotel Continental i Oslo sentrum, gikk Bomann-Larsen gjennom verkets hovedpunkter som strekker seg fra 1928 og opptakten til bryllupet mellom kronprins Olav og kronprinsesse Märtha og 7. juni 1940, da kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen flyktet Norge etter den tyske invasjonen.

Et av hovedpunktene i «Æresordet» er dramaet som utspilte seg i ei lita hytte på vidda i Troms, da Haakon og Olav var på flukt fra tyskerne, mens det norske administrasjonsrådet i realiteten styrte landet i samarbeid med tyskerne.

Skulle Haakon og Olav støtte administrasjonsrådet og samarbeide med tyskerne, eller skulle de støtte regjeringen Nygaardsvold som var utgått av Stortinget, men som hadde levert inn sin avskjedssøknad?

Kronprins Olav ønsket å bli igjen, mens hans far kong Haakon sa sitt berømte «nei».

Presset av nær venn I hytta i Troms bodde Haakon og Olav sammen med to militære topper, som støttet Olav i ønsket om å bli igjen i Norge og samarbeide med tyskerne. Og da Olavs nære venn Johan Anker kom på besøk, mest sannsynlig på oppdrag fra det tyskvennlige administrasjonsrådet, var det fire tyskvennlige mot én - kong Haakon - som støttet seg på den norske konstitusjonen. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer