Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olav Hestenes er død

Høyesterettsadvokat Olav Hestenes er død, 66 år gammel. Etter flere ukers sykeleie sovnet han stille inn fredag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olav Hestenes var en av Norges fremste skrankeadvokater gjennom mer enn en mannsalder, og kanskje Norges mest kjente advokat etter et langt liv i rettssalen og offentlighetens lys.

- Jeg skal stå i skranken til jeg stuper, sa Hestenes til Dagbladet da han fylte 50. Han møtte i retten til sykdommen innhentet ham for to måneder siden.

Verken dommere, advokater, statsadvokater eller politifolk har hatt så mange drapssaker som forsvareren Hestenes. Selv mente han at han hadde ført nærmere 230 drapssaker for retten.

- Det er ikke drapet jeg forsvarer, men mennesket bak handlingen, sa han.

- Et tog av mennesker i nød, kalte advokaten dem som begår drap, deres nære og ofrenes pårørende.

Høyesterettsadvokat Hestenes var først og fremst skrankeadvokat. Det var i rettssalen, i lagmannsrett med jury, han vant sine største juridiske seirer. Og det var i sine prosedyrer han vant et navn som stjerneadvokat.

Han ble de ulykkelige og de svakes forsvarer. I rettssalen og i den offentlige debatt.

Han levde i offentligheten og kjempet for sine klienter og sine meninger med samme intensitet i presse og kringkasting som i retten.

Hans selvbiografiske bok «Kamp i sort kappe» vakte oppsikt også for litterære kvaliteter.

Olav Hestenes var født i Tromsø i 1930 og tok juridisk embetseksamen i 1954. Han var generalsekretær i Riksmålsforbundet 1955-58, seinere dommerfullmektig og advokatfullmektig - før han begynte egen advokatpraksis i 1964.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media