SØSKENBARN: Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha var fetter og kusine, og var redd for å få barn med skader. Foto: Arne Sylte/Scanpix
SØSKENBARN: Kronprins Olav og kronprinsesse Märtha var fetter og kusine, og var redd for å få barn med skader. Foto: Arne Sylte/ScanpixVis mer

Olav og Märtha fryktet barn med skader som følge av innavl

Norges fremste ekspert beroliget dem med at det ikke var noen fare - i en så fin familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to møtte hverandre første gang i København under feiringen av det danske kongeparets gullbryllup i 1923. I 1925 kom Märtha og familien hennes på besøk til Skaugum. Det lå romantikk i lufta, men ryktebørsen og mediene mente at det måtte være Märthas lillesøster Astrid som den norske tronarvingen hadde kastet sine øyne på.

Risiko å få barn? Siden amors piler åpenbart hadde truffet midt i blinken hos begge, bestemte de to seg for å ta det som måtte komme av «skjær i sjøen», som Olav seinere uttrykte det. Etter sju års hemmelig forelskelse og kjærlighet ville de ta skrittet fullt ut.

Men først måtte de forsikre seg om at det i deres tilfelle ikke var forbundet med en stor risiko å få barn, forteller Tor Bomann-Larsen i sin nye bok «Æresordet».

Monarkiets dødsstøt Eller som den konservative advokaten Per Rygh summerte opp situasjonen i dagboka si: «Naar man ser stamtræet, kan det nok spørges. Brud og brudgom var fetter og kusine, det samme var brudgommens foreldre, mens brudens mor var gift med sin mors fetter.». Han la lakonisk til: «Men hvis Resultatet af hans Ægteskab skulde blive en indskrænket eller utiltalende Tronarving er jeg meget ræd for at det, kan blive Monarkiets dødstød i Norge». Paret henvendte seg til genetikeren Otto Lous Mohr, professor i anatomi og nasjonens ledende ekspert på arvelige sykdommer.

«Slektskapsavl er i seg selv ikke skadelig», slo Mohr fast i overfor Märtha og Olav.

Og så konkluderte han på en måte som sikkert vil få dagens forskere til å steile: «Hvis arveanleggene i en familie er gode, gir selv meget intens slektskapsavl verdifullt avkom» - skrev han og ville slett ikke fraråde tronarvingen å gifte seg med sin svenske kusine.

Olav Håkonsson Kronprins Olav seilte for øvrig under falskt flagg, da han den 13. januar 1929, som 26-åring satte seg på toget til Stockholm, hvor forlovelsen to dager seinere skulle bekjentgjøres.

I passet var han først opp som «Olav Håkonsson», uten at togpersonalet på Østbanestasjonen i Oslo la merke til hvem som egentlig var om bord. Først flere år seinere ble det kjent at Märtha og Olav faktisk hadde forlovet seg - hemmelig - under Olympiaden i Amsterdam sommeren før. Ingen andre enn foreldrene deres visste om det.