Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Olav Thon (90) forberedte hjemkommunen på at han skulle gi fra seg formuen

Nå kan de miste mer enn 20 millioner i året.

HADET, BRA! Olav Thon skal ifølge rådmannen ha vært i samtaler med kommunen om at han vurderte å gi fra seg hele formuen. Nå har han gjort det. Christian Roth Christensen / Dagbladet
HADET, BRA! Olav Thon skal ifølge rådmannen ha vært i samtaler med kommunen om at han vurderte å gi fra seg hele formuen. Nå har han gjort det. Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hole kommune vil nå trolig miste mellom 20 og 25 millioner skattekroner årlig, etter at Olav Thon (90) bestemte seg for å gi bort hele formuen sin.

I over 30 år har Thon, Norges rikeste mann, betalt skatt i kommune i Buskerud. I går annonserte han at 26 milliarder kroner skal gå til «allmennyttige formål».

- Pengene hans har ikke alt å si for vår kommune, men det er klart at 20 til 25 millioner mindre kroner i kommunens totale ramme vil merkes, sier rådmann Ståle Tangestuen til Dagbladet.

Tallene er et anslag, påpeker han.

- Visste at han planla Ifølge rådmannen har kommunen vært informert om at Thon ville gi fra seg formuen.

- Jeg vet at vi har fått signaler om at han planla det. Jeg har ingen kommentar til hva jeg tenker om at han sier den fra seg, men budskapet er at vi på sett og vis har blitt forberedt på en lavere skatteinngang, sier Tangestuen.

- På hvilken måte har Olav Thon bidratt til vekst i kommunen?

- Jeg mener at han har bidratt til at kommunen har hatt relativt god økonomi. Det skal sies at Hole kommune har vært flinke til å forvalte pengene. Det har gått til mye godt, som vil prege kommunen også i framtida, sier rådmannen.

Kunne kjøpt 100 000 biler Nå skal kommunestyret finne ut av hvilke konsekvenser nyheten vil ha for dem.

- I dag kommer det nok til å komme en rekke spørsmål knytta til nyheten. Det er vel som forventet, Vi må først og fremst finne ut om dette vil ha noen innvirkning for budsjettet for 2013, sier Tangestuen.

Olav Thon Stiftelsen får i oppgave å fordele de 26 milliarder kronene.

Til sammenligning er 26 milliarder kroner det samme beløpet som 2,4 millioner nordmenn betalte tilsammen i skatt i fjor. Thon kunne for de samme pengene også ha valgt å kjøpe seg en Suzuki Jimny, firehjulstrekkeren han «invisterte i» i sommer, over 100 000 ganger.

Suzuki Jimny koster fra 225.000 kroner. Inkludert ABS, klimaanlegg, alu.felger, delskinn seter og tåkelys koster bilen 244.900 kroner, ifølge Hegnar.no.

- Dårlig skiføre - Hvorfor velger du å gjøre dette akkurat nå? spurte Dagbladet Thon i går.

- Det var litt dårlig skiføre ute, så da måtte jeg finne noe annet å drive med, spøkte 90-åringen.

- Selv om jeg forhåpentligvis ikke ser ut som jeg har tenkt til å pensjonere meg, så skal man ikke glemme at det jo tross jeg er kommet noe opp i åra. Men det har jeg ikke tenkt til å ta hensyn til, sier han.

- Blir det noe igjen til deg selv nå, da?

- Absolutt nok, sa Thon med et stort smil om munnen.

- Ta av seg hatten Professor i samfunnsøkonomi mener summen er den største noensinne gitt bort i Norge.

- Det har skjedd før, at folk har valgt å gi bort deler eller hele formuen sin, men beløpet Thon gir fra seg er vanvittig stort. Det er bare å ta av seg hatten, sier Ola Honningsdal Grytten.

Han er professor og historiker ved Norges Handelshøyskole.

Grytten nevner blant Fred Kavli, som ga bort 1,4 milliarder av sin formue til Kavli Foundation og skipsreder Svend Foyn, som også ga bort store deler av formuen sin - den gang på 1800-tallet.

Thon er altså ikke den første som velger å gi bort store pengebeløp, men Grytten er imponert:

- Men summen må være den desidert største i Norge, sier han til Dagbladet.

- Det er ikke noe mindre vanlig å gi bort i dag enn det var i gamledager. Man gjorde det da også - men ikke så store beløp.

Beløpet = et statsbudsjett Professoren sier beløpet bare kan sammenlignes med statsbudsjett.

- Dette kan omtrent sammenlignes med et norsk statsbudsjett, eller så stort som budsjettet for kultur, forsvar, utdanning. Det er snakk om vanvittig mye penger, sier han.

- Hvorfor tror du Thon velger å gi bort hele formuen?

- Nei, hvem andre skal de gi det til? Han har ingen barn, så han må velge noen, sier Grytten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!