Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olav Thon (90) gir bort milliard- formuen til «allmennyttige formål»

- Jeg har sykkel, jeg har ski og jeg er sparsom med kosten, så jeg tror dette skal gå bra.

GIR BORT: Olav Thon (90) forteller til TV2 at han vil gi bort 26 milliarder til allmennyttige formål. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GIR BORT: Olav Thon (90) forteller til TV2 at han vil gi bort 26 milliarder til allmennyttige formål. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olav Thon (90) vil gi bort hele formuen på over 25 milliarder til «allmennyttige formål», opplyser Olav Thon Gruppen i en pressemelding.

- Jeg har sykkel, jeg har ski og jeg er sparsom med kosten, så jeg tror dette skal gå bra, sier Thon til Dagbladet.

Thon har i dag opprettet en stiftelse som skal ha som formål å utøve et «stabilt og langsiktig eierskap i Olav Thon Gruppen AS og dets underliggende virksomheter langs de hovedlinjer som Olav Thon har lagt til grunn for sin forretningsdrift, samt utdele midler til allmennyttige formål.»

- Vi regner vel med at vi skal være i stand til å dele ut minimum 50 millioner per år. Av dette beløp regner jeg med at omtrent halvparten skal gå til forskning, særlig innen matematiske og naturvitenskapelige fagområder, inkludert medisinske fag, sier Thon til TV2.

Stiftelsen kan støtte følgende formål:

• Formål innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde.
• Fremme av fremragende entreprenørskap i Norge.
• Allmennyttige formål i de lokalsamfunn der Olav Thon Gruppen driver virksomhet.
• Erverv/oppføring av fast eiendom til bruk i allmennyttige formål.

- Viktig for meg - Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i fremtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig, sier Thon i pressemeldingen.

Stiftelsens samlede egenkapital er 25,4 milliarder kroner, som er etablert ved gave fra Olav Thon, bestående av samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS.

- De senere år har jeg tenkt mye på denne saken. Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, sier han videre.

- Klokt Forretningsmannen Thon har lenge vært en av Norges rikeste personer, og hadde i 2010 ligningsformue på omtrent 5,5 milliarder kroner. Han er eier av Olav Thon Gruppen, som i 2004 blant annet eide 320 eiendommer i Norge, 18 i utlandet, 15 kjøpesentre og 47 hoteller.

Til TV2 sier Thon at ikke ønsker å ta med seg den enorme formuen i døden. Olav Thon har ingen barn.

- Så jeg tror det er klokt å gi fra meg dette nå, mens jeg fortsatt kan få lov til å være med i ledelsen, sier han.

Gitt bort før I 2006 ga Thon bort 26 millioner til 26 unge slektninger.

- Dette har jeg gitt til ungene til dem jeg er onkel til. De er alle i den alderen der en slik gave kan gjøre god nytte for seg. De som jeg er onkel til, nærmer seg pensjonsalderen og trenger ikke pengene på samme måte, sa Thon til NTB den gangen.

Han fortalte videre at flere av de 26 hadde studielån, og ikke noe sted å bo. Den yngste som mottok en million var 13 år gammel, mens den eldte var 30.

I 2005 ga milliardæren bort 15 millioner til Den Norske Turistforening (DNT), og skulle blant annet brukes til bedre senger og bedre sanitære forhold på foreningens mange hytter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media