Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Olav Thon gjør dette av rent egosentriske grunner

Ikke alle er imponert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke alle som mener at Olav Thon (90) gir fra hjertet når han nå velger å gi fra seg formuen på 26 milliarder kroner til «allmennyttige formål».

- Han gjør dette av av rent egosentriske grunner. Han oppretter en stiftelse som skal forvalte hans livsverk og ettermæle. Jeg er ikke imponert, sier BI-professor Petter Gottschalk til Dagbladet.

- Dryppe noen smuler Olav Thon Stiftelsen har nå fått i oppgave å forvalte de mange milliardene, som blant annet skal gå til forskning og medisin, etter Thons eget ønske.

Til sammenligning er 26 milliarder kroner det samme beløpet som 2,4 millioner nordmenn betalte tilsammen i skatt i fjor. Thon kunne for de samme pengene også ha valgt å kjøpe seg en Suzuki Jimny, firehjulstrekkeren han «investerte i» i sommer, over 100 000 ganger

Gottschalk er ikke imponert.

- Han gir ikke bort noe som helst. Han gir dette til en stiftelse som igjen skal forvalte pengene. Dette er noe vi har dårlig erfaring med, og kan raskt ende med at de som sitter i stiftelsen beriker seg selv, mener Gottschalk.

Han mener Thon ikke er som kjente filantroper som Bill Gates og Warren Buffett.

- De lever mens de gir bort. Det Olav Thon gjør er at han sørger for at livsverket hans fortsetter som før når han dør og så skal det dryppe noen smuler til veldedige formål.

- Opptatt av seg selv BI-professoren mener Thon burde ha gitt pengene til bestemte organisasjoner.

- Jeg oppfatter det slik at han er opptatt av seg selv og eget ettermæle. Det er jo mange som gjør det når de begynner å tenke på døden. Det hadde vært bedre om han ga det til Amnesty International eller Leger uten grenser. Det gjør han ikke, fordi han er opptatt av å få ære, sier han.

Da Dagbladet møtte Thon i går ettermiddag, hadde han en enkel forklaring på hvorfor han valgte å gi bort formuen akkurat nå.

- Det var litt dårlig skiføre ute, så da måtte jeg finne noe annet å drive med, spøker 90-åringen.

Men selv ikke for Norges rikeste, er det hverdagskost å gi bort 26 milliarder kroner.

- Selv om jeg forhåpentligvis ikke ser ut som jeg har tenkt til å pensjonere meg, så skal man ikke glemme at det jo tross jeg er kommet noe opp i åra. Men det har jeg ikke tenkt til å ta hensyn til, sier han.

- Absolutt nok penger Selv om forretningsmannen nå gir bort formuen sin, betyr ikke det at Thon skal ligge på latsiden.

- Jeg kommer fortsatt til å gå rundt i gangene her - de blir nok ikke kvitt meg så lett.

- Blir det penger igjen til deg selv nå, da?

- Absolutt nok, sa Thon.

- Jeg har sykkel, jeg har ski og jeg er sparsom med kosten, så jeg tror dette skal gå bra, sier den spreke 90-åringen da Dagbladet møter ham på kontoret midt i Oslo sentrum.