Olav Thon i strupen på Bjarne Håkon Hanssen

Krangler om hotellkongens arbeidskontrakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til Bjarne Håkon Hanssen levner Olav Thon liten tvil om hans sinne og frustrasjon over ministeren.

- Det er med stor skuffelse jeg noterer at Arbeids- og inkluderingsministeren ukritisk deltar i hylekoret fra ytterste venstre uten å undersøke sakens realiteter. I tillegg til at Bjarne Håkon Hanssen åpenbart aksepterer de mest vulgære betegnelser på de oppgaver som utføres av de arbeidere hvis interesse han er satt til å overvåke, skriver Thon.

Strid om ringevikarer

I en rekke artikler har Dagbladet skrevet om det de ansatte ved flere Thon-hotell mener er uverdige arbeidsforhold og det Hotell- og restaurantforeningen i Oslo og Akershus mener er ulovlige arbeidskontrakter. Utgangspunktet for artiklene var Lotta Elstads bok «En såkalt drittjobb», hvor forfatteren selv tok jobb som rengjøringshjelp ved et Thon-hotell.

Lørdag 10. mai varslet Bjarne Håkon Hanssen i Dagbladet at han vil stoppe de omstridte ringevikarkontraktene og omtalte de ansattes beskrivelser av arbeidsforholdene som «helt uakseptabelt».

Det har fått det til å gå en kule varmt hos hotellkongen og går i brevet ut i et knallhardt angrep på ministeren:

- Er det uvitenhet eller hykleri som har foranlediget ministerens utspill? spør Thon.

- Dypt skuffet

RASER: Olav Thon. Foto: Nina Hansen
RASER: Olav Thon. Foto: Nina Hansen Vis mer

Olav Thon hevder at han har alt på det tørre når han bruker ringevikarer.

- Ved gjennomføring av den såkalte ringevikarordningen får en mengde mennesker, som ikke har anledning til å jobbe fulltid til faste tider, mulighet for å arbeide til tider som de selv finner passende. Dette foranlediger at staten og private bedrifter får en mulighet til å besørge at samfunnsnyttige oppgaver blir utført i et vanskelig arbeidsmarked, skriver hotellkongen og mener arbeidsministeren burde vite bedre.

- At Bjarne Håkon Hanssen ikke er oppmerksom på dette er dypt skuffende, og at han ved navns nevnelse kan gå ut og kritisere en spesiell mann og en spesiell bedrift for å praktisere det han selv praktiserer, er lite verdig og egnet til frustrasjoner.

Thon mener også å vite at statsråden selv benytter seg av tilsvarende kontrakter.

- Senest i dag har det meldt seg en person som gjennom Departementets Servicesenter behandles nøyaktig slik som ministeren kritiserer at jeg gjør, skriver Thon.

Også forfatteren av boka «En såkalt drittjobb» får det glatte lag av hotellmagnaten. Til Dagbladet avviser Lotta Elstad at hun mener hun har hatt en drittjobb hos Thon.

Får det glatte lag

- Det er nettopp et hovedpoeng i boka at det er respektløst å kalle det for en drittjobb, men det er mye dritt i hotell- og restaurantbransjen. Thon er ikke blant verstingene. Dette handler om et generelt problem i bransjen, sier hun.

Olav Thon i strupen på Bjarne Håkon Hanssen

Det har ikke vært mulig for Dagbladet å få en kommentar fra Olav Thon og Bjarne Håkon Hanssen.

Les innlegget i dagens papiravis

REFSES: Bjarne Håkon Hanssen.