Olav Thon sanket inn 687 millioner på tre måneder

De gikk så det suste for Olav Thon i første kvartal. Og om halvannen måned fyller han 90 år!

EIENDOMSKONGEN: Eiendomsselskapet går så det suser og Olav Thon (89) er "still going strong". Foto: Nina Hansen , Dagbladet
EIENDOMSKONGEN: Eiendomsselskapet går så det suser og Olav Thon (89) er "still going strong". Foto: Nina Hansen , DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Resultatet Olav Thon Eiendomsselskap i første kvartal preges av både økte leieinntekter og verdiøkning på konsernets investeringseiendommer.

I første kvartal 2013 var leieinntektene i det børsnoterte eiendomsselskapet på 471 millioner kroner, opp fra 450 millioner kroner for et år siden. Selskapet hadde et resultat før skatt på 687 millioner kroner, mot 535 millioner kroner året før. Og bare to prosent av lokalene stod tomme.

Netto kontantstrøm fra driften var på 259 millioner kroner, opp fra 256 millioner kroner i første kvartal 2012.

Selskapet er verdsatt til 9,7 milliarder kroner på Oslo Børs og Olav Thon (89) eier 71,9 prosent av selskapet.

God for 25,5 milliarder kroner Men Olav Thon eier mer enn det. I følge Kapital, som hvert år rangerer Norges 400 rikeste personer, er Olav Thon Norges nest rikeste person, med en formue på 25,5 milliarder kroner, opp fra 23,90 milliarder kroner i 2011.

I begynnelsen av 2013 kunne VG fortelle at hotell- og eiendomskongen personlig har betalt tilsammen over en milliard i skatt de siste 17 årene. Fasiten til revisjonsselskapet BDO viser at Thon har sendt 1.050 millioner kroner rett inn i den norske statskassen.

Fra enkle kår til en fantastisk formue Olav Thons livshistorie er imidlertid langt fra bare en beretning om grønne skoger.

Fra beskjedne oppvekstkår i Hallingdalen tjente han først til livets opphold som sauegjeter. Etter hvert oppdaget han at det gikk an å tjene penger uten å slite seg i hjel. I 1940 valgte Thon pelsbransjen, da han inntok Karl Johans gate som 17-åring.

10 år med nitid kremmervirksomhet fulgte og med 80.000 kroner i egenkapital fra pelssalget var Thon klar for å satse på det han hadde sterkest tro på, nemlig fast eiendom.

Les også: Thon bladde opp 350 millioner etter politikontroll

Rundt én million kroner ble lagt ned i den første eiendomsinvestering da han kjøpte Karl Johans gate 5—7. Pelsselgeren lot seg ikke skremme av millionvederlaget, og så et klart potensial i eiendommens beliggenhet. Fra der ble dere flere og flere eiendommer.

Slik har sauegjeteren og pelsselgeren fra Vats i Ål lagt sten på sten - og 29. juni fyller Olav Thon 90 år.

Nøktern Hallingdøl Milliardverdier til tross, Olav Thon har et svært nøkternt syn på bruk av penger. Han har hverken privatfly eller luksusyacht til flere hundre millioner kroner.

Turer i fjell og mark gir Thon adspredelse, glede og energi til fortsatt å holde tempoet oppe — en svært respektabel alder til tross.

Les også: Olav Thon: Slik skal arven fordeles