Olav Thon eier syv av de ni største kjøpesentrene i Norge og ser lyst på fremtiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Olav Thon eier syv av de ni største kjøpesentrene i Norge og ser lyst på fremtiden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Olav Thon tjente nesten 580 mill.

Men overskuddet i Olav Thon Eiendomsselskap er likevel betydelig lavere enn i samme periode i fjor.

Olav Thon Eiendomsselskap melder om et resultat etter skatt på 578 millioner kroner i 3. kvartal 2018, mot 979 millioner kroner i samme periode året før.

Resultatet før skatt ble 747 millioner kroner, sammenliknet med 1.261 millioner kroner året før.

- Sammenliknet med 3. kvartal i fjor er resultatet noe lavere, men forklares i hovedsak av at verdiøkningen på eiendomsporteføljen utgjorde 171 millioner kroner mot hele 806 millioner kroner i fjor. Resultat før verdiendringer og skatter øker med 1 prosent fra i fjor, noe vi er godt fornøyd med i en periode hvor flere av våre største kjøpesentre er påvirket av pågående utvidelser, sier konserndirektør for finans, Arne B. Sperre.

Konsernets investeringer i 3. kvartal var 252 millioner kroner og dreide seg i det vesentlige om investeringer i større eiendomsprosjekter.

Satser på kino

- Kjøpesentre tilpasses digitalisering av varehandelen og økt konkurranse fra netthandelen både ved å utvide vare- og tjenestetilbudet, og ved bruk av ny teknologi. På flere av sentrene åpnes det blant annet kinosenter og mange nye serveringssteder, sier Sperre.

- I tredje kvartal ble første del av boligprosjektet Storotunet ferdigstilt, og i september åpnet konferansehotellet Thon Hotel Storo i Oslo. I høst har flere av de største kjøpesentrene nyåpninger, blant annet AMFI Moa, Lagunen Storsenter, Oasen Storsenter og AMFI Steinkjer.

Ved kvartalsskiftet eide og forvaltet Olav Thon Eiendomsselskap 88 kjøpesentre hvorav 20 av disse forvaltes for eksterne eiere.

- I 3. kvartal var omsetningen i kjøpesenterporteføljen som eies av konsernet 12.505 millioner kroner. Omsetningen i årets ni første måneder var 35.810 millioner kroner. Korrigert for valutaeffekter og ombygginger var omsetningsøkningen på sammenliknbart areal rundt 2 % sammenliknet med 3. kvartal i fjor, sier Sperre.

Høy etterspørsel

Markedsposisjonen i det norske kjøpesentermarkedet er solid. I tillegg til Norges største kjøpesenter, Sandvika Storsenter, eier konsernet totalt 7 av landets 9 største kjøpesentre.

- Vi er optimistiske med tanke på årsresultatet og 2019. Norsk økonomi utvikler seg positivt innen flere områder. Etterspørsel etter næringseiendom er fremdeles høy og vi forventer moderat renteutvikling framover. Forholdene ligger til rette for at konsernet skal kunne presentere gode resultater framover, sier Arne B. Sperre.

Andre økonominyheter:
Doblet bunnlinjen - her er analytikernes aksjetips
Her er Jan Petter Sisseners favorittaksjer