MINNES OLAV: Viola Fredriksen, Stian (3) og familien sørger over at familievennen Olav Kildal så brutalt og meningsløst ble drept under det som skulle være et rutineoppdrag onsdag. Foto: RIGMOR NYGÅRD HANSEN
MINNES OLAV: Viola Fredriksen, Stian (3) og familien sørger over at familievennen Olav Kildal så brutalt og meningsløst ble drept under det som skulle være et rutineoppdrag onsdag. Foto: RIGMOR NYGÅRD HANSENVis mer

- Olav var et enormt godt menneske

Vennene beskriver Olav Kildal (58) som et enestående menneske som alltid tok godt vare på dem rundt seg. For Stian (3) var han som en reserve-morfar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
MO I RANA (Dagbladet): Viola Fredriksen kjente Olav Kildal (58) gjennom mange år siden hun var tolk på begynnelsen av 90-tallet. De siste årene har han vært kollega med mannen hennes ved Helgeland politidistrikt, og han har blitt en nær venn av hele familien.

Viola, som opprinnelig kommer fra Polen, har ingen nær familie rundt seg. Derfor var det gode vennskapet hun og mannen hadde med Olav Kildal svært viktig for dem.

- Han var som en reserve-morfar for vesle Stian (3) og storebroren hans Dan Erik (21), sier Viola til Dagbladet.

Brydde seg om andreViola beskriver Kildal som et enormt godt menneske som tok seg så godt av alle rundt seg. Han var sjelesørger for alle.

- Han kunne stikke innom på kaffe, bare for å prate. Han var ikke redd for å snakke om vanskelige ting og å gå dypt inn det som ikke var så lett, derfor var det mange som var glad i han og som satte stor pris på ham, sier Viola.

Onsdag ble han knivdrept under det som skulle være et rutinemessig transportoppdrag av en psykiatrisk pasient (62).
Ifølge politimester Håvard Fjærli har Kildal hatt oppdrag med den samme pasienten tidligere. Men onsdag gikk noe fryktelig galt.

Da Kildal og politistudenten kom inn til mannen, ble Kildal angrepet og stukket flere ganger med en kniv. Politistudenten kom seg ut og fikk varslet sine kolleger. Etter halvannen time fikk de Kildal vekk fra åstedet. Han ble erklært død på sykehus like etter.

MinnestundI går møtte politidirektør Ingelin Killengreen og leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund (PF) den dreptes familie, kolleger og politistudenten, som ble vitne til drapet, på en minnestund.

- For politistudenten er det selvsagt spesielt tøft. Jeg håper ikke dette har skremt henne fra å bli politi. Tilbakemeldingen er at dette skal ikke knekke dem, sa Killengreen etter minnestunden.

Anita Mikalen er lokallagsleder i PF.

DREPT I TJENESTEN: Olav Kildal (58).
DREPT I TJENESTEN: Olav Kildal (58). Vis mer

- Det er et stort tap for oss som mennesker og politikolleger. Olav var en person som brydde seg om andre og som tok kontakt med folk som kanskje ikke var øverst på rangstigen i samfunnet, sier hun.

Hun forteller at Kildal, som ville fylt 59 år i juli og som kunne ha pensjonert seg fra politiyrke da han fylte 57, ikke hadde noen planer om å gi seg ennå, så vidt hun vet.

- Olav elsket jobben sin, sier hun til Dagbladet.

FamiliemannFor kort tid siden ble Kildal bestefar til en liten gutt, noe han gledet seg stort over.

- Han var veldig stolt over barnebarna sine og ville så gjerne dele gleden over dem med de rundt seg. Han viste kry fram bilder av ungene, forteller Viola.

Det som har skjedd har enda ikke sunket helt inn for Viola og familien.

- Men vi har så utrolig mange gode minner, sier hun.

ETTERFORSKES:
Kriminalteknikere fra Kripos jobber nå på åstedet i Mo i Rana.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ETTERFORSKES: Kriminalteknikere fra Kripos jobber nå på åstedet i Mo i Rana. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer