Patagoniasypress:

«Oldefar» er verdens eldste

Chiles frodige, grønne skoger er hjem for et gigantisk tre som ifølge forskere skal være verdens eldste. Det skal knuse rekordholderen med over 500 år.

GIGANTISK TRE: Denne patagoniasypressen i Chiles Alerce Costero nasjonalpark skal ifølge forskere være verdens eldste levende tre. Den massive stammen har en diameter på solide fire meter. Foto: Reuters/NTB
GIGANTISK TRE: Denne patagoniasypressen i Chiles Alerce Costero nasjonalpark skal ifølge forskere være verdens eldste levende tre. Den massive stammen har en diameter på solide fire meter. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har levd mennesker på jorda i mer enn 200 000 år, og for 5000 år siden begynte vi å etterlate oss de første skriftlige nedtegnelsene om oss selv.

Men lenge før byene i oldtidas Egypt og Mesopotamia markerte sivilisasjonens framvekst, sto det et massivt, tett bartre i en skog i det som dag er Chile. I sitt helt eget tempo, strakte det grenene sine opp mot sola mens kloden snurret rundt igjen og igjen, og igjen.

Ifølge en gruppe forskere så gjør det det fremdeles – over 5000 år etter det så sin første stripe med sollys.

Gitt navn til nasjonalpark

Treet er en såkalt patagoniasypress. Det er den eneste kjente nålevende arten av Fitzroyaslekten - en slekt nåletrær som hører hjemme i sypressfamilien.

På engelsk kalles tresorten for Alerce og den har gitt navn til Alerce Costero nasjonalpark som verner trærne mot hogst. Trærne vokser også enkelte steder i Argentina, og det er funnet fossile varianter på Tasmania.

TRUET KJEMPE: I nyere tid har patagoniasypressen vært tungt beskattet gjennom hogst, og de største treene er nå borte. Foto: Reuters/NTB
TRUET KJEMPE: I nyere tid har patagoniasypressen vært tungt beskattet gjennom hogst, og de største treene er nå borte. Foto: Reuters/NTB Vis mer

Den gamle giganten lyder kallenavnet «Oldefar» og den massive stammen har en diameter på solide fire meter.

En gruppe forskere har jobbet med å kartlegge hvor gammel «Oldefar» faktisk er. Blant annet har de benyttet en metode som går ut på å ta en prøve fra treet slik at man er i stand til å telle ringene uten å felle det.

- Denne metoden forteller oss at 80 prosent av alle mulige vekstbaner tilsier at dette levende treet har en alder som er høyere enn 5000 år, forklarer Jonathan Barichivich til nyhetsbyrået Reuters.

- Sjansen for at treet er yngre, er på bare 20 prosent, utdyper han.

Knuser amerikansk rekordholder

Barichivich har ledet studien for å finne ut den gamle kjempens alder. Han forteller at forskernes undersøkelser viser at treet er opptil 5484 år gammelt.

Den estimerte alderen vil dermed knuse den nåværende rekordholdere - et 4853 år gammelt furutre i California - til pinneved med mer enn et halvt årtusen.

GAMMEL REKORD: Til nå har en bristlecone-furu i området White Mountains øst i California vært ansett som verdens eldste nålevende tre. Furua, som kalles «Methuselah», har en estimert alder på enten 4844 eller 4845 år. Foto: Shutterstock/NTB
GAMMEL REKORD: Til nå har en bristlecone-furu i området White Mountains øst i California vært ansett som verdens eldste nålevende tre. Furua, som kalles «Methuselah», har en estimert alder på enten 4844 eller 4845 år. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

- Om man sammenlikner det med trærne som allerede er blitt datert der alle ringene er blitt telt, så er det et av de eldste levende trærne på planeten, forteller Barichivich.

Bekymret for framtida

Sivilisasjoner er kommet og gått i løpet av de mer enn 5000 åra med ringer som finnes under barken på «Oldefar». Barichivich er bekymret med tanke på dets framtredende plass i Alerce Costero nasjonalpark.

- Besøkende forlater ofte observasjonsplattformen som er satt opp ved treet. De tråkker på røttene og tar til og med biter av barken, utdyper han.

JOBB: Rolf Jonaz Andersson filmet dette da han var på jobb. Nå følger 14 000 han på Tiktok. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Forskeren forklarer at i USA blir liknende trær holdt skjult nettopp for å unngå liknende skader som de «Oldefar» er blitt påført av tilreisende.

- Jeg håper folk kan bruke brøkdelen av et sekund på å tenke over hva det vil si å leve i 5000 år. Det vil sette deres egne liv - og klimakrisen - i perspektiv, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer