Oldemor Åse fyller 90 i dag, men trikser gjerne én time hver dag med fotballen

I dag har hun bursdag, men ballen får neppe ligge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åse Marie Nordhagen fra Sauda var en ivrig trikser da hun vokste opp i Oslo under krigen - og har pusset støv av ferdighetene på sine eldre dager.

For kort tid siden klarte pensjonisten, som også kan skryte på seg å være mor, bestemor og oldemor, over 49 treff med ballen, som hun trener med flere ganger hver dag.

- Jeg klarer ikke å gå forbi ballen som ligger i gangen uten å ta den opp og trikse litt, sier den kvikke pensjonisten, som spøkefullt legger til:

- Jeg er så gammel at jeg går i barndommen igjen, vet du.

- Synes det er så moro Ikledd bluse, sine faste, svarte skinnsko og ei hand i veggen trikser hun med ballen, gjerne en time daglig, ifølge lokalavisa Ryfylke, som først omtalte pensjonistens spesielle ballkontroll.

I dag fyller oldemora 90 år, men hun har ingen planer om å gi seg med det første.

- Jeg synes jo det er så moro, vet du. Det var derfor jeg bestemte meg for å starte igjen, forklarer hun til Dagbladet.

Klarte 1003 Den aktive pensjonisten vokste opp på Grünerløkka i Oslo. Da fantes verken TV, internett eller sosiale medier - og ungene måtte selv finne på noe å bedrive tiden med utendørs. Nordhagen forteller ivrig om den gangen hun skulle på skolen på den historiske datoen 9. april 1940.

- Vi fikk beskjed om å dra hjem igjen, for nå var det krig. Den tiden var ikke lett, mimrer hun.

Ballspill og triksing ble en viktig del av hverdagen til Åse - som skryter av å ha klart 1003 treff med ballen i ungdommen.

BURSDAGSBARN: I dag har Åse Marie Nordhagen fra Sauda bursdag. Hun er sprek for alderen, og trikser daglig med ballen hun har liggende i gangen. Foto: Ingvil Bakka / Ryfylke.
BURSDAGSBARN: I dag har Åse Marie Nordhagen fra Sauda bursdag. Hun er sprek for alderen, og trikser daglig med ballen hun har liggende i gangen. Foto: Ingvil Bakka / Ryfylke. Vis mer

- Jeg husker fortsatt at jeg sto ute og trikset da ei venninne jeg lekte med måtte løpe inn til middag. Da hun kom ut igjen sto jeg der ennå, og det var den gangen jeg klarte 1003, forteller hun.

Ikke helt som andre I tillegg til foballen, driver hun med eldregymnastikk, og går på turer. Slik holder hun seg i form.

- Jeg sitter aldri rolig, og gjør bestandig ett eller annet. Slik har jeg alltid vært. Jeg er vel i grunn ikke som andre folk, ler hun.

90-åringen fra Sauda er ikke den eneste norske triksedronninga, selv om hun sannsynligvis er blant de eldste.

Dagbladet har tidligere skrevet om norske Charlotte fra Sykkylven, som lærte Ronaldo og Messi å trikse.

I 2013 satte dessuten norske Tobias (20) verdensrekord i triksing.

SPREK: Åse Marie Nordhagen (90) er ikke som 90-åringer flest. Foto: Ingvil Bakka/Ryfylke.
SPREK: Åse Marie Nordhagen (90) er ikke som 90-åringer flest. Foto: Ingvil Bakka/Ryfylke. Vis mer