Oldemor kan bli mor igjen?

LONDON (Dagbladet): Amerikanske og britiske leger har for aller første gang greid å gjennomføre en vellykket eggstokktransplantasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette betyr mye for hva vitenskapen i framtida kan gjøre for kvinners overgangsalder og fruktbarhet.

Amerikanske Margaret Lloyd-Hart (30) er kvinnen som lå under kniven da legene greide å utføre den vellykkede operasjonen for aller første gang.

Vev fra Margarets eggstokker, som tidligere var fjernet og frosset ned, ble operert inn igjen med suksess.

Det er den britiske legen, professor Roger Gosden, som er forskerhjernen bak operasjonen. Selv om han ikke utførte den selv.

- Jeg er utrolig takknemlig overfor denne kvinnen som er villig til å snakke offentlig om operasjonen hun har vært gjennom, sa professor Gosden til britisk presse i går etter at de to hadde møttes for første gang.

Framskritt

At legene nå kan gjennomføre slike inngrep, betyr mye for kvinners overgangsalder og fruktbarhet. Operasjonen kan være til nytte i tilfeller som:

  • Behandling av sterilitet på grunn av tidlig overgangsalder.
  • Beskytte kreftpasienters fruktbarhet.
  • Forsinke overgangsalderen, med den konsekvens at kvinner kan bli gravide nesten opp til 70-årsalderen.
  • Forsinke aldringsprosessen
  • Erstatte mange av dagens hormonkurer.

Dilemma

Professor Gosden fra Universitetet i Leeds skal legge fram resultatene på en kongress i Toronto neste uke. De framskritt som betyr at man kan hjelpe kvinner som ikke kan få barn, eller kvinner som risikerer å bli sterile på grunn av strålebehandling, er forholdsvis ukontroversielle.

Det som er ventet å skape større debatt, er at vitenskapen nå gjør det mulig for kvinner å bli gravide langt opp i sekstiåra.