Ole (64) roses opp i skyene

SAS-kapteinen ble dagens helt etter dette.

HYLLES: Ole Jørgensens beslutning fikk passasjerene til å reagere. Foto: Privat
HYLLES: Ole Jørgensens beslutning fikk passasjerene til å reagere. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da SAS’ flygning fra Oslo til Tromsø sist torsdag var på vei til å forlate gaten, oppdaget en av passasjerene at hun hadde glemt igjen kameraet sitt på flyplassen.

Kapteinens resolutte reaksjon skal ha rørt alle passasjerene om bord.

- Det var den fineste flyturen jeg har hatt noen gang. Jeg har aldri før opplevd å bli så rørt om bord på et fly, sier Roger Ingebrigtsen (56) til Dagbladet. Han har fått flere henvendelser fra andre rørte passasjerer etter at han skrev om opplevelsen på Facebook.

I 16 år har han ukependlet mellom Oslo og Tromsø, og han anslår selv at det har blitt over tusen flygninger på strekningen. Aldri har han opplevd en slik stemning om bord på flyet.

Dagbladet har vært i kontakt med kapteinen på flyet, Ole Jørgensen, som forteller at han ble rørt da han så innlegget til Ingebrigtsen.

- VARMENDE OMTANKE: Flypassasjer Roger Ingebrigtsen mener vi i en tid med mange mørke nyheter, blir spesielt rørt når vi møter hverdagshelter med særlig omtanke. Foto: Privat
- VARMENDE OMTANKE: Flypassasjer Roger Ingebrigtsen mener vi i en tid med mange mørke nyheter, blir spesielt rørt når vi møter hverdagshelter med særlig omtanke. Foto: Privat Vis mer

Vill applaus

Kvinnen, som framsto som en asiatisk turist tidlig i 20-åra, oppdaget rett før avgang at hun hadde glemt igjen kameraet inne på Gardermoen. Hun fikk lov til å gå tilbake til gaten for å se etter det. Da hun ikke kom tilbake til flyet, tok kaptein Jørgensen en beslutning som skulle vise seg å bli populær.

Om et fly skal lette uten en allerede innsjekket passasjer, er det strenge regler. Da må bagasjen ut og flyet må tømmes for passasjerer, før de igjen kan gå om bord. Det ønsket ikke Jørgensen. Han kom ut i flyet for å snakke med passasjerene, som satt klare i sine seter.

- Jeg har ikke lyst til å gi meg. Jeg har sendt folk ut for å lete etter henne, fordi jeg vil ha dere alle med til vakre Tromsø. Vær tålmodige og gi oss litt tid, sa kapteinen.

Piloten spurte passasjerene om det hørtes ut som en grei plan.

- Da ble det vill applaus. Til syvende og sist, så er det min beslutning, men det er veldig hyggelig når man blir satt pris på og folk har forståelse, forteller Jørgensen til Dagbladet.

- Ikke vær sinte

En liten stund seinere gikk Jørgensen ut til passasjerene igjen med ny beskjed:

- Hun er funnet. Ikke vær sinte på henne når hun kommer om bord. Hun har sikkert drømt om denne reisen et helt liv.

Igjen svarte passasjerene med applaus.

Da kvinnen ble geleidet om bord av SAS’ personale litt seinere, hadde hun kameraet over skuldra. Kvinnen skal ha virket brydd, men for tredje gang brøt det ut spontan applaus.

Flyet ble cirka 20 minutter forsinket. Men både passasjer Roger Ingebrigtsen og kaptein Ole Jørgensen er enige om at ingen virket å være sinte for det.

- Kapteinen kunne gjort det motsatte – han kunne ha blitt irritert og tømt flyet, men han valgte annerledes. Vi lever i ei tid med veldig mange dårlige nyheter. Da tror jeg vi mennesker blir ekstra berørt når vi ser en sånn type omsorg og varme, sier Ingebrigtsen.

SUPER-LANDING: En flykikker filmet øyeblikket et passasjerfly ble tvunget til å gjennomføre en hårreisende landing i intens vind på den portugisiske øya Madeira. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

46 år i bransjen

Jørgensen forteller til Dagbladet at han har jobbet som pilot i cirka 46 år, og at når situasjoner som denne oppstår er det viktig å være en god leder.

- Da må jeg sitere general Schwarzkopf; «When placed in command, take charge». Det er viktig å ta fornuftige beslutninger og å ta påA eg ansvaret som en leder.

Gjennom åra som kaptein har Jørgensen gjort seg noen tanker:

- Det er utrolig viktig med besetninger som har skandinavisk forankring og som kjenner både de operasjonelle utfordringene i vinterlandet Norge, og som forstår kulturen.

Han tror ikke innleid personale fra et bemanningsbyrå ville valgt en slik løsning han gjorde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer