BLOKKERTE: Ole Røstad fikk nok, og stilte seg foran bussen da han ikke fikk komme om bord. Foto:Nils-Ove Støbakk/Jærbladet
BLOKKERTE: Ole Røstad fikk nok, og stilte seg foran bussen da han ikke fikk komme om bord. Foto:Nils-Ove Støbakk/JærbladetVis mer

Rullestol på bussen

Ole (78) fikk ikke komme om bord i bussen med rullestol

Torsdag denne uka var Ole Røstad på vei til Bryne, og skulle ta bussen. Så langt kom han aldri.

78-åringen har sittet i rullestol de siste åra, og hatt problemer med å komme seg på bussen flere ganger.

– Hver gang jeg skal ta bussen er det et eller annet, forteller han.

- «Du er for tung!»

Torsdag var intet unntak. Røstad skulle fra Klepp utenfor Stavanger, hvor han bor, til Bryne, og planla å ta bussen, skriver Jærbladet, som først omtalte saken. Da han kom til bussholdeplassen, ga sjåføren ham klar beskjed;

– Han sa «Du er for tung!», og ville ikke ha meg om bord. Jeg tente på alle plugger, jeg kokte!, forteller Røstad til Dagbladet.

Bussjåføren hevdet at Røstad, kombinert med rullestolen, var for tung for bussen. Det stemmer ikke. Elektriske rullestoler med totalvekt under 300 kilo er ifølge Kolumbus, som drifter bussene i Rogaland, lov å ta med.

Røstad ble illsint, og fikk nok.

– Jeg vet at rullestolen jeg har er tillatt på bussene. Da han ikke ville høre på meg, kjørte jeg og stilte meg foran bussen for å forhindre at bussen kunne kjøre ut av holdeplassen. Jeg ville at sjåføren skulle få seg en lærepenge, og ville gjøre ham oppmerksom på at det han gjorde var galt, forteller Røstad.

Røstad forteller videre at flere av passasjerene i bussen kom ut, og en av dem sa at sjåføren hadde ringt politiet.

– Jeg skulle gjerne ventet på politiet, da hadde sjåføren mistet førerkortet og fått en reprimande, tror Røstad.

Men da en annen passasjer kom ut og tilbød seg å betale for en taxi til Røstad istedenfor, takket 78-åringen ja.

– Jeg takket ja, jeg hadde ikke penger selv, men hvis han kunne spandere så var det jo greit. Han fortalte at han hadde en bror som var rullestolbruker, så det var derfor han hjalp meg, forteller Røstad.

- Forstår frustrasjonen

Han mener problemet har blitt verre med åra.

– Jeg synes det er helt banalt, og det er uforståelig at Kolumbus ikke kan gjøre noe med dette. Jeg måtte kjøpe inn en rullestol til 50–60 000 kroner for å kjøre buss, og fremdeles går det ikke.

Han anslår at åtte av ti av sjåførene han møter ikke kan hjelpe ham.

– De kan ikke operere heisene som er på bussen som gjør at jeg kommer meg om bord, forteller han.

Kolumbus har foreløpig ikke svart på Dagbladets henvendelser, men kommunikasjonssjef Grethe Skundberg sier til Jærbladet at Røstad har helt rett i at han kan ta buss på linje med alle andre – med rullestol.

– Det er alltid sjåføren som er sjefen om bord, det er han som er ansvarlig for sikkerheten. Men i dette tilfellet ser det ut som han har tatt en vurdering som ikke er riktig. Denne stolen var innenfor regelverket, og burde blitt tatt med, sier hun.

Hun forsikrer også avisa om at de ansatte får god opplæring også når det gjelder rullestolhensyn.

– Vi har veldig god opplæring på universell utforming. Dette er veldig viktig for oss, sier hun.

I en sms til Dagbladet legger Skundberg også til at Kolumbus forstår Røstads frustasjon.

- Vi har tatt dette opp med vår operatør, som nå går gjennom sine rutiner slik at passasjeren ikke opplever dette igjen, sier hun til Dagbladet.