Ole Bernt var sekunder unna en knusktørr pinse og 17. mai: - Aner ikke hva jeg har kjøpt

Rakk det med et nødskrik. Vinmonopolet melder om supersalg og juletrøkk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med pinse og 17. mai i ett, går folket ei deilig langhelg i møte. Og ved slike anledninger er det mange av oss som liker å ha noe godt i glasset.

Det har de ansatte på landets vinmonopol fått merke i dag. Mange steder har det vært lange køer, særlig de siste timene. For klokka 18 i kveld stengte polet sine dører og vil ikke åpne dem igjen før neste onsdag.

Det var det mange som hadde fått med seg.

- Tok det samme som fyren foran På Vinmonopolet på Hasle Torg i Oslo var det fremdeles nokså folksomt i lokalet da dørene ubarmhjertig lukket seg for nye kunder.

Ole Bengt Krogstad var den aller siste som rakk tidsfristen. Han hastet inn på slaget en time før Dagsrevyen, uten en klar plan.

- Jeg hadde glemt at det ikke er åpent i morra og kom på det fire minutter før stengetid. Jeg bor bare 200 meter unna, så da løp jeg hit, sier Krogstad.

- Så du var bare sekunder unna ei knusktørr langhelg?

- Ja, men det hadde jo ikke vært det verste som kunne ha skjedd. Men det er jo greit å ha noe i skapet.

- Hva var det du kjøpte?

- Du, det aner jeg faktisk ikke. Jeg bare sprang inn og tok det samme som han fyren foran meg, humrer Krogstad.

- Hadde han god smak?

- Veit ikke. Det vil vise seg.

Solgte 1,1 millioner liter Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet melder om et uvanlig høyt salg i dag, ja faktisk like høyt som fjorårets største salgsdag som var 22. desember.

- I dag har det vært et trøkk som vi ellers bare opplever rett før jul. Vi har solgt 1,1 millioner vareliter i dag, det samme som vi hadde på siste salgsdag før jul i fjor. På en vanlig fredag pleier salget å ligge på 5-600 000 vareliter, og på ei vanlig uke selger vi 1,4 millioner vareliter, sier Nordahl til Dagbladet.

Den voldsomme pågangen skyldes at pinsen og 17. mai i år glir over i hverandre.

- Det er ikke ofte at pinsen og 17. mai er sammenfallende. Salget går alltid opp før pinse og alltid opp før 17. mai. Når disse henger sammen, ser vi en ekstra effekt, sier pressesjefen som også påpeker at godt maivær får folk til å oppsøke de edle dråper.

- I mai i fjor var været dårlig, faktisk det dårligste siden 1966, forteller Nordahl.

Ny trend Ellers kan Vinmonopolet melde at kundeadferden synes å være i forandring.

- Vi ser en tendens til at salget klumper seg sammen mot siste salgsdag før høytider. Folk var flinkere til å planlegge før, sier Jens Nordahl.

Pressesjefen i Vinmonopolet tror de aller fleste har fått med seg at dagen i dag var siste poldag før høytida.

- Likevel er det sikkert noen som blir overrasket over å møte stengte dører i morgen.

POLKØ: På Grünerløkka i Oslo i dag var det god, gammeldags polkø da salget var inni sin siste time. Foto: Eivind Skjervum
POLKØ: På Grünerløkka i Oslo i dag var det god, gammeldags polkø da salget var inni sin siste time. Foto: Eivind Skjervum Vis mer