Ole Brumm skal temme pubgjestene

Musikk fra Ole Brumm, postmann Pat eller Mummitrollet ved stengetid kan bli neste virkemiddel mot vold på byen. - Jeg utelukker ikke at vi vil prøve ut dette i Oslo, sier Stein Hustad, sjef ved Sentrum stasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blir folk mindre aggressive på vei til drosjekøen hvis de hører «Jeg er bjørnen Colargol» når de forlater baren? Spørsmålet er blitt aktuelt etter at politistasjonssjefen i Leicester denne uka gikk ut i engelske aviser og ba pubene om å spille koselige barne-TV-sanger like før stengetid.

Dunk-dunk

Politisjefen vil at folk skal avslutte kvelden varme om hjertet, i stedet for å bli sendt ut på gata med aggressive dunk-dunk-rytmer i hodet. Ideen har han fått av en amerikansk psykologiprofessor.

Sjefene for ordenspolitiet i de store norske byene tar imot ideen med munter interesse. Sjefen ved Sentrum stasjon i Oslo er mest positiv.

- Det er klart det kan hjelpe på folks gemytt. Forslaget er ganske spesielt, men ligger i samme leia som det vi holder på med for tida. Jeg ser ikke bort fra at vi vil gjøre noe liknende, sier Stein Hustad.

Komisk

Oslo-politiet har flere utradisjonelle prosjekter i gang for å få ned vold og annen kriminalitet på byen.

- Den vanlige tenkemåten er at det eneste vi kan gjøre for å få ned antall anmeldelser for vold, er å ta forbryterne etterpå. Vi vil i stedet gå inn og forandre forutsetningene som stimulerer til voldsbruk. Lyssetting og musikk er to av mange faktorer, sier Hustad, som er inspirert av amerikanske teorier rundt såkalt «problemorientert politiarbeid».

Men Hustad og hans kolleger i andre byer ser også det komiske i sentrumsgater som fylles med barnesanger. Blant annet nevnes faren for at Pompel og Pilt-sangen kan framkalle traumer fra barndommen.

- Jeg vil nok avvente resultatene fra Leicester før jeg tar noe initiativ, humrer politiinspektør Harald Antun ved ordenspolitiet i Bergen. Men spøken til tross: Både han og kollega Jan Ruderaas i Trondheim tror at tanken kan ha noe for seg.

<B>KOSELIG? Det er en viss fare for at Pompel og Pilt-sangen kan fremkalle barndomstraumer.
<B>POSITIVE:</B> - Alle har et forhold til Ole Brumm. Han kan sikkert virke beroligende på folk, sier Stian Løvsett (t.v.) og Bård Frode Larsen, som i går kveld hygget seg på baren Christian Kvart i Oslo sentrum.