Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ole» i sjokk

Minutter etter å ha blitt reddet fra en overdose, ble den 28-årige narkomane mannen intervjuet av Dagsrevyen. Tredje juledag satt han i bursdagsselskap med familien. Plutselig fikk han se sin egen dødskamp på TV. Fullt navn og bilde rullet over skjermen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For foreldrene mine var det ikke det helt store å se meg i ferd med å dø. De ble veldig skremt. Nå har jeg hatt kontakt med advokaten. Jeg vil klage på det som skjedde, sier «Ole».

NRK Dagsrevyen var med ambulansepersonalet og filmet deres kamp for å redde 28-åringen fra en overdose ved Marcus Thranes Hus i Oslo. 15. desember skulle teamet fra Dagsrevyen lage et program om de mange overdosene i Oslo i 1998.

- Dagsrevyens team bløffet seg inn på hospitset og sendte intervjuet mot mannens vilje, hevder Rusmiddeletaten og ledelsen ved Marcus Thranes Hus.

28-åringen forteller at han aldri var helt klar over hva som skjedde da han kort etter å ha fått motgift ble intervjuet av Dagsrevyen.

Går bedre

- Jeg våkna opp og huska at de filma meg, men jeg var ennå rusa og var ikke akkurat så veldig reflektert på hva som skjedde. Jeg fikk aldri snakka med Dagsrevyen i normal tilstand, sier mannen.

I ettertid husket han ikke hva reporteren hadde spurt om. Det fikk han imidlertid en påminnelse om da han satte seg foran fjernsynet tredje juledag for å se programmet med foreldrene sine.

- Jeg fikk en telefon fra Marcus Thranes Hus om at programmet skulle sendes.

Men først dagen etterpå, da han skulle til Tyrili-kollektivet, fikk han brevet om at innslaget skulle på lufta. Ved Hospitset blir det bekreftet at Dagsrevyen ringte for å få tak i 28-åringen før innslaget ble sendt.
- Jeg var på kjøret og fikk ikke gjort noe som helst på den tida. Men er det ikke deres ansvar å finne meg, da? spør 28-åringen. I dag er han på Tyrili-kollektivet og jobber for å bli rusfri.

- Lurte seg inn

Verneassistent Thor Arvid Dyrerud ved Marcus Thranes Hus for rusmisbrukere var øyenvitne til Dagsrevyens framgangmåte. Han satt i vakta og skulle vise vei opp til den narkomanes rom da ambulansen kom. Dyrerud oppfattet imidlertid ikke at to personer som kom i pleieantrekk sammen med ambulansepersonalet, var fra Dagsrevyen.

- Dette er noe av det verste jeg har sett. Vi huser narkomane som skal til avrusning og behandling. Dette er deres hjem, og Dagsrevyen kan ikke bare lure seg inn når situasjonen er hektisk, sier Dyrerud.
Etterpå forsøkte ledelsen ved Marcus Thranes Hus å stoppe sendingen av opptaket. Det samme gjorde Rusmiddeletaten. Hyppige telefonsamtaler og formelle klagebrev hjalp ikke. 12 dager seinere - den 27. desember - ble innslaget sendt.

Spurte aldri

På forhånd fikk Rusmiddeletaten aldri en formell forespørsel fra Dagsrevyen om å besøke det aktuelle hospitset.

Så snart mannen har signert en klage, sender Rusmiddeletaten en klage til Pressens Faglige Utvalg, som skal vurdere om Dagsrevyen har brutt kravene til god presseskikk.

- Dette er elendig personvern. Vi har aldri opplevd at en klients personvern er blitt misbrukt på denne måten, sier assisterende styrer Geir Hansen ved Marcus Thranes Hus.
Hans Wilhelm Steinfeld, sjef i Dagsrevyen, vil ikke kommentere Dagsrevyens framgangsmåter overfor Dagbladet.

Ambulansetjenesten har lagt seg flat og beklaget hendelsen.

TILBAKE: Kort tid etter vender «Ole» tilbake til livet. Det første han møter er et kamerateam fra Dagsrevyen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling