TATT TIL GISSEL AV IS: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til gissel av IS, det bekrefter regjeringen. Foto: Privat
TATT TIL GISSEL AV IS: Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er tatt til gissel av IS, det bekrefter regjeringen. Foto: PrivatVis mer

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) tatt til fange av IS

Oppdaterte Facebook da han nådde Syria: - Endelig har jeg klart det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i kveld ble det publisert et bilde av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) i en ny utgave av magasinet Dabiq, som er et talerør for IS.

Der framgår det at nordmannen er kidnappet av IS, og at de krever løsepenger for mannen fra Oslo.

På en pressekonferanse i kveld sa Erna Solberg at «alt tyder på at der IS som står bak». Hun opplyser at norske myndigheter ble oppmerksom på kidnappingssaken seint i januar, og NTB kan natt til torsdag fortelle at Kripos startet etterforskningen i starten av februar.

Solberg sier at gisseltakerne har lagt fram flere krav om «betydelige summer» i løsepenger. Men Solberg er klar på at den norske regjeringen ikke akter å betale.

- Vi kan og vil ikke la oss presse til å betale løsepenger, sier statsministeren. I magasinet Dabiq framgår det at den norske regjeringen har forlatt nordmannen.

- Endelig har jeg klart det Ole Johan Grimsgaard-Ofstad publiserte 24. januar en status på Facebook hvor han skriver at han er i Idlib, en by nordvest i Syria.

Dette er en by hvor grupperinger fra al-Qaida har stor kontroll. I forrige uke beleiret terrorgruppa den siste flybasen syriske myndigheter hadde kontroll over, ifølge BBC. Dette etter kamper som har pågått i to år.

Turen skulle gå videre til Hama. «Endelig har jeg klart det», skriver han. Hama er et område som IS og al-Qaida har strides om i lengre tid.

Telemarksavisa har vært i kontakt med familien.

- Ifølge bildet som er blitt offentliggjort, er det utvilsomt han, sier familiemedlemmet som er bosatt i Porgsrunn.

Politisk aktiv Nordmannen har til tider vært svært aktiv på sosiale medier, hvor han blant annet gitt uttrykk for å være motstander av trykking av karikaturtegninger av profeten Mohammed.

48-åringen har ved flere anledninger byttet adresse i Oslo. Han har også byttet navn flere ganger. Mannen skal være utdannet fra NTNU, ifølge hans Linkedin-profil.

- Betydelige summer Erna Solberg sier at de ikke vil gi etter for IS sitt krav fordi det vil sende feile signalet til terroristgruppa.

Solberg opplyser om at han har vært holdt fanget hos ulike grupper, men at de nå har grunn til å tro at han holdes fanget av IS.

- Vi har ett mål: å få vår statsborger hjem, understreker statsministeren.

Meldingen fra IS På den publiserte plakaten framstilles mannen fra front og i profil, og av teksten framgår det at:

«Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, også de som er omtalt som menneskerettsorganisasjoner. Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. De som vil betale løsepenger for hans løslatelse og overføring kan kontakte følgende nummer».

Svært krevende Statsministeren betegner dette som «en svært krevende sak», som involverer store deler av det politiske Norge, bl.a. blir alle de parlamentariske lederne på Stortinget løpende orientert. I tillegg samarbeider regjeringen med politiet og Forsvaret, samt flere andre land.

Solberg vektlegger den menneskelige belastningen for den bortførte nordmannen og familien hans.

- Det er tungt å ta innover seg belastningen, sier statsministeren.

Hun opplyser at myndighetene har løpende kontakt med familien, og ba om at mediene respekterer deres privatliv.

Solberg bekreftet tidligere i kveld at en norsk statsborger er kidnappet og holdes fanget i Syria. En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. I staben har både politiet og Forsvaret deltatt.

- Tilfeldig At det var en nordmann blant de bortførte er tilfeldig, mener Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik.

- Enhver vestlig statsborger er jo interessant for IS. Kidnappinger eller i verste fall drap på vestlige statsborgere, dekkes mye mer i mediene. Det er på en måte det IS lever av. Både for å minne verden på at de er mektige, men også for å kunne rekruttere og bruke det som propaganda og markedsføring, sier han til NTB.

Selvik er ikke sikker på om utpressingen er reell.

- Jeg tenker at her er medieoppmerksomheten det viktigste. Kidnappinger er bare en av mange inntektskilder for dem, sier han.

OPPDATERTE FACEBOOK: 24. januar publiserte Ole Johan Grimsgaard-Ofstad denne Facebook-statusen. Begge byene han henviser til, Idlib og Hama, er svært konfliktfylte områder i Syria.
OPPDATERTE FACEBOOK: 24. januar publiserte Ole Johan Grimsgaard-Ofstad denne Facebook-statusen. Begge byene han henviser til, Idlib og Hama, er svært konfliktfylte områder i Syria. Vis mer