Ole Johan Grimsgaard-Ofstad skal ha oppsøkt flere konfliktområder

Ble oppsøkt av PST etter ytringer på nett.

 DRO TIL KONFLIKTOMRÅDER: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har reist til flere konfliktfylte områder ulike steder i verden. Her poserer han med to medlemmer av den libanesiske delen av Det syriske sosialistiske nasjonale parti. Foto: Privat
DRO TIL KONFLIKTOMRÅDER: Ole Johan Grimsgaard-Ofstad har reist til flere konfliktfylte områder ulike steder i verden. Her poserer han med to medlemmer av den libanesiske delen av Det syriske sosialistiske nasjonale parti. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner til at nordmannen som har vært kidnappet i Syria siden januar har vært politisk engasjert siden 90-tallet.

Han skal ha vært involvert i flere sammenstøt mellom organisasjonen Blitz og Folkeaksjonen Mot Innvandring (FMI) ledet av Arne Myrdal.

I ettertid skal han ha tatt avstand fra FMI.

Oppsøkt av PST Flere kilder bekrefter overfor VG og Aftenposten at 48-åringen i nyere tid ble oppsøkt av PST på bakgrunn av ytringer på nettet.

I 2013 skrev 48-åringen på et Facebook-forum at «den nordiske rase» måtte ha førerrollen i Europa. Han skriver også at han er motstander av det han kaller «zionistisk globalisme».

Den Dagbladet-ansatte forfatteren John Færseth har skrevet boken «KonspiraNorge» om konspirasjonsteorier og troen på dem, og har fulgt med på nordmannens innlegg på Facebook noen år:

- Han har kommet med antisemittiske uttalelser i flere innlegg, sier Færseth til NTB.

Fanget av IS Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er kidnappet i Syria, opplyste Erna Solberg på en pressekonferanse i går kveld.

- Norske myndigheter ble i slutten av januar gjort kjent med en mulig kidnapping av en norsk statsborger i Syria. Han har vært holdt fanget hos ulike grupper, men vi har grunn til å tro at han nå holdes fanget av IS, sa statsministeren.

- Vi har ett mål: å få vår statsborger hjem, understreker statsministeren.

Hva nordmannen skulle i Syria er ikke kjent.

Reiste til konflikter Dagbladet er imidlertid kjent med at Grimsgaard-Ofstad både på 1990- og 2000-tallet skal ha reist til flere konfliktområder.

- Jeg var ikke klar over at han var kidnappet, forteller en venn bosatt i utlandet når Dagbladet konfronterer han med opplysningene.

De skal ha blitt kjent gjennom felles venner, og hatt jevnlig kontakt med hverandre før Grimsgaard-Ofstad reiste til Syria. Vennen er heller ikke overrasket over at Grimsgaard-Ofstad dro til Syria.

Dagbladet er kjent med at Grimsgaard-Ofstad også reiste til Midtøsten i oktober 2013.

- Han var veldig opptatt av konflikten i Midtøsten, sier kameraten.

Uklart ståsted Før avreisen til Syria skal Grimsgaard-Ofstad ha hatt ulike jobber i flyttebyråer, får Dagbladet opplyst.

Flere kilder forteller at 48-åringen alltid har vært politisk engasjert, men aldri hatt et tydelig politisk ståsted. Det bekrefter også vennen.

- Han framsto veldig høyreradikal, men samtidig støttet han kommunistene på venstresida, sier han.

- Han mente at Russland ikke alene hadde skyld i krisen i Ukraina, og mente at den nye ukrainske regjeringen kom til makta ved hjelp av et kupp som EU hadde bidratt til. Han var en stor tilhenger av Putin og kommunisme, sier vennen.

Sist de hadde kontakt var for omtrent et år siden. Da skal Grimsgaard-Ofstad fortalt at han skulle til et europeisk konfliktområde for å jobbe frivillig.

- Ensomt liv Grimsgaard-Ofstad skal de siste åra ha blitt svært engasjert i konflikten i Syria. Dagbladet vet at han var i kontakt med libanesiske nasjonalister og medlemmer fra det syriske sosialistiske nasjonale parti.

Ifølge Aftenposten har PST mottatt minst én bekymringsmelding om 48-åringen. Dette skal ikke ha resultert i en konkret bekymringssamtale, men sikkerhetstjenesten skal ha holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid, og også ha hatt kontakt med ham.

- Jeg hadde inntrykk av at han hadde et veldig ensomt liv. Han var pålogget på Facebook hele tiden, og han snakket ikke så mye om privatlivet sitt, sier kameraten.

Millionkrav I midten av januar postet Grimsgaard-Ofstad flere bilder på Facebook fra områder i Tyrkia som ligger svært nær den syriske grensen.

24. januar skrev han sin foreløpig siste oppdatering på profilen på engelsk:

«I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.»

Nå er han kidnappet av IS.

IS skal ifølge VG ha stilt krav om flere titalls millioner kroner. Nordmannens foreldre og søster sendte torsdag ut en felles uttalelse.

«Vi har i denne vanskelige tiden vekslet mellom håp om en løsning og dyp fortvilelse. Vi håper fremdeles på at norske myndigheters konstruktive arbeide skal resultere i en frigivelse», sier familiemedlemmene.

Call Send SMS Call from mobile Add to Skype You'll need Skype CreditFree via Skype