Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ole Johannes’ oljeskift utløste væpnet politiaksjon

- En over gjennomsnittlig spennende søndag.

FLYTTER: Ole Johannes Sørensen og Gil Orr Utreger skal flytte til Israel. Derfor skulle Sørensen skifte olje på bilen, som de skal selge, søndag. Det utløste etterhvert em væpnet politiaksjon. Foto: Privat
FLYTTER: Ole Johannes Sørensen og Gil Orr Utreger skal flytte til Israel. Derfor skulle Sørensen skifte olje på bilen, som de skal selge, søndag. Det utløste etterhvert em væpnet politiaksjon. Foto: Privat Vis mer

Søndag kveld fikk politiet i Troms inn melding om at en person var observert i et kjøretøy med noe som så ut til å være en pistol i hendene på Kvaløya i Tromsø.

Det utløste, naturlig nok, væpnet aksjon. Men det viste seg etter hvert at meldingen var noe overdrevet.

Skulle skifte olje

For mannen som utløste den væpnede aksjonen var den Tromsø-bosatte sørlendingen, Ole Johannes Sørensen. Han og kona holder på å flytte, og skal i den anledning selge bilen.

Derfor skulle han søndag kveld skifte olje på den.

- Jeg kjørte til en liten skoleplass der det er en liten bakke, der jeg kommer til understellet på bilen uten å måtte jekke den opp. Jeg tenkte det gikk greit, det var jo søndag, sier Sørensen.

Han holdt på en halvtimes tid, hoppet i bilen og skulle til å rygge ut.

- Da lener jeg meg til høyre og kikker bakover, og der har jeg plutselig en politibil i ræva, med blålys og sirene. Jeg synes det var litt merkelig at de kom med sirener bare fordi jeg sto litt ulovlig parkert på en søndag, forteller Sørensen.

Ble påsatt håndjern

Så kikker han framover. Der står det to personer med automatvåpen.

- De peker ikke på meg, men de peker i min retning. De står og skriker til meg: «Henda i været! Kom ut! Legg deg på bakken». Jeg lurte på hva jeg hadde gjort galt. Er det så galt å parkere på en skoleplass? Man slutter å tenke rasjonelt, forteller Sørensen.

Sørlendingen fikk samlet seg, gikk rolig ut av bilen og la seg på bakken, der han ble påsatt håndjern. Han passet på å vise hendene hele tida.

- De lurte på hva jeg holdt på meg. «Jeg skifter bare olje på bilen», sa jeg. Da de fant ut at det ikke var noen fare med en søring som driver på med oljeskift, så forklarte de at de hadde fått en telefon fra noen som hadde gått forbi og sett en pistol i hånda mi, forteller Sørensen.

«Pistol» var fastnøkkel

«Pistolen» var etter alle solemerker en fastnøkkel, noe politiet også forsto ganske raskt.

- I dette tilfellet hadde jo ikke vedkommende noe våpen, men det vet ikke politiet før vi får kontroll på situasjonen, forteller operasjonsleder Morten Augensen ved Troms politidistrikt.

«Ingen våpen funnet, vedkommende holdt på å skifte olje på sin bil, sannsynligvis er det et verktøy som er observert i hendene og på noe avstand misoppfattet til å være en pistol», kunne politiet melde på Twitter, 12 minutter etter den første meldingen.

- De var veldig ålreite etterpå. De ba om unnskyldning, og de gjorde jo bare jobben sin. De var ikke hardhendte og behandlet meg pent, sier Sørensen.

Operasjonsleder Augensen forteller at det er svært viktig at man forholder seg til hva politiet sier, og til deres anvisninger om man havner i en situasjon lik den Sørensen havnet i søndag.

- Da får vi fortere kontroll og avklart situasjonen på en trygg og fin måte. Politiets utgangspunkt er noen ganger at noen har observert våpen, og da må vi agere ut fra det. Det hender noen ganger at de observasjonene ikke stemmer, men da har vi fått avklart det, sier Augensen.

Etter seks år i Tromsø ble det uansett en i overkant dramatisk siste helg for Sørensen, som sammen med kona skal flytte til hennes hjemland, Israel.

- Det var en over gjennomsnittlig spennende søndag, sier Sørensen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!