Ole Kopreitan er død

Aktivisten ble 73 år gammel.

HAR GÅTT BORT: Ole Anders Kopreitan er død. Her er han med den velkjente button-vogna på Karl Johan i Oslo. Foto: Aleksander Nordahl
HAR GÅTT BORT: Ole Anders Kopreitan er død. Her er han med den velkjente button-vogna på Karl Johan i Oslo. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen gang gått på Karl Johans gate i Oslo og støtt på en eldre kar som selger buttons fra en særdeles iøynefallende vogn? Da har du sett Ole Andreas Kopreitan.

Kopreitan har vært en av Oslo-gatens faste inventar i en årrekke. I tillegg til å selge buttons var han en lidenskapelig aktivist for fred og å bevare miljøet. Hans viktigste sak var kampen mot atomvåpen, og han var lenge leder for Nei til Atomvåpen.

Nå er Kopreitan gått bort, skriver Aftenposten. Han ble 73 år gammel.

Kopreitan er tidligere leder i Sosialistisk Ungdomsforbund, og var senere partisekretær i Sosialistisk Folkeparti. Han hadde også en viktig rolle i Folkebevegelsen mot norsk medlemskap i Fellesmarkedet, før EF-avstemningen i 1972.

Ole Kopreitan var også en av de første som satte kampen mot apartheidregimet i Sør-Afrika på den politiske dagsorden. I 1964 stormet han banen og fikk stoppet en tennislandskamp mellom Norge og Sør-Afrika. Han ble dømt for sivil ulydighet, men Norge ble en del av den internasjonale kampen mot rasistregimet i Sør-Afrika.

I 2002 fikk Kopreitan Zola-prisen, utdelt av Foreningen til fremme av sivilt mot.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer