Ole Lunds mange verv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den mektige forretningsadvokaten Ole Lund, som er partner i et av Norges største advokatfirma, har sagt ja til å påta seg et nytt styreverv. Den malaysiske redergiganten Star Cruise har bedt ham om å bli styreformann i Norwegian Cruise Line. Fra før av er Lund blant annet styreformann i Statoil og i børsrådet.
  • Dette er to viktige oppgaver som hver på sin måte går ut over det å ivareta rendyrkede næringslivsinteresser. Av Lunds uttalelser til Aftenposten kan det se ut som om dragningen mot Det fjerne østen og tanken på å bygge opp en verdensomspennende cruisevirksomhet virker fristende på ham. Den gamle shippingadvokaten understreker samtidig at han har full kontroll over sin egen tid.
  • Alt dette er vel og bra. Vi bekymrer oss ikke over Lunds arbeidspress, hans honorarer eller utviklingen innen den globale cruisebransjen. Men vi vil stille spørsmål ved om Lunds andre oppdragsgivere, Olje- og energidepartementet og Oslo Børs, kan være fornøyde med å ha en tillitsmann som ubesværet påtar seg oppdrag for nye interesser samtidig som han står midt inne i krevende omstillingsprosesser der han allerede er.
  • Særlig for en styreformann i Statoil er det viktig å foreta bredere og mer politisk betonte interesseavveininger enn de vanlige habilitetsreglene enhver advokat er bundet av. Det er ikke uproblematisk at Lund, som også er Kjell Inge Røkkes skatteadvokat, nå skal representere tunge rederinteresser samtidig som han har ansvar for å omskape eierskapet i den norske oljevirksomheten. Samtidig representerer firmaet hans - BAHR - både redere, entreprenørinteresser, rene oljeselskaper og store departementsklienter på en og samme tid.
  • Når slike problemstillinger reises, har de største advokatfirmaene i Norge en tendens til å avfeie dem som irrelevante. De har full tillit til seg selv. Vår tillit vil stige dersom advokater som Ole Lund klarer å begrense seg når økonomiske interesser og helt sentrale fellesskapsinteresser skal ivaretas på en og samme tid.