TID FOR LUNSJ: Dagbladet fikk komme på besøk til Norske Selskab. Formann Carl Christian Gilhuus-Moe (t.v), servitør Tone Kalsaas Gulbrandsen  og kommunikasjonsansvarlig Even Trygve Hansen. Foto: HANSEN NINA /Dagbladet.
TID FOR LUNSJ: Dagbladet fikk komme på besøk til Norske Selskab. Formann Carl Christian Gilhuus-Moe (t.v), servitør Tone Kalsaas Gulbrandsen og kommunikasjonsansvarlig Even Trygve Hansen. Foto: HANSEN NINA /Dagbladet. Vis mer

- Ole Paus? - Han er ikke clubable

Dagbladet fikk bli med herrene inn i det Norske Selskab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Akersgata 18, bak Stortinget, ligger Norske Selskab. I går var herreklubben åpen for damer, kunstkomitéer - og Dagbladet.

- Her er det ro og fred, det er ikke lov å bruke telefon eller ha med jobbpapirer. Jeg har kontor på hjørnet av Akersgata. Jeg har et par slips i skuffen, så hvis jeg trenger en pause går jeg hit, sier Even Trygve Hansen, kommunikasjonsansvarlig i Norske Selskab og til daglig sjef for Fagpressen.

- Klubben skal være et hjem utenfor hjemmet, men det skal være litt høytid å komme hit, sier formann Carl Christian Gilhuus-Moe.

Kunst for millioner Stuene rommer en kunstsamling verd et tresifret antall millioner kroner. Her henger verker av Theodor Kittelsen, Edvard Munch, Erik Werenskiold, Christian Krohg, I.C. Dahl, Inger Sitter, Håkon Bleken og Kjell Nupen som nasjonale gallerier drømmer om å eie.

- Kjell Nupen er medlem her. Her kan han sitte i fred og kontemplere, sier Hansen.

Her er et bridgerom der det spilles ved filtkledte bord hver tirsdag, et biljardrom der det spilles cup og et bibliotek der man kan ta en sigar. I det ene rommet står punsjbollen fra klubbens tidligste dager i København på 1700-tallet.

- De første tiårene var det bare fyll og spetakkel, forteller Gilhuus-Moe.

Kvinner fikk ikke studere på den tida. Det er bakgrunnen for at klubben den dag i dag ikke har kvinnelige medlemmer.

- Ikke noe imot kvinner - Vi har ikke noe imot kvinner, vi liker å ha med våre kvinner i klubben. Det er generalforsamlingen som beslutter dette. I siste medlemsundersøkelse mente 80 prosent at antall dager med damer var passelig, sier formannen.

Han ser ikke bort fra at kvinner vil kunne komme med etter hvert. Han tror også at klubben om noen år vil få sitt første medlem med minoritetsbakgrunn.

I spisesalen får vi gravlaks med poteter og sennepssaus til lunsj, og kaffe og krumkake til dessert. Norges beste, hevdes det. Kvinner serverer, som de gjorde på Madame Juels vinstue i København i 1700-og-den-tid.

- Vi har 18 gode ansatte. Tone har jobbet her i 19 år. Hun er vår Karen Bach, sier formannen, og legger armen rundt servitøren.

LANGE TRADISJONER: Maleriet En aften i Norske Selskab henger i spisesalen. Det viser Johann H. Wessel (uten parykk) med punsjbollen. Servitrisen Karen Bach til venstre i maleriet. Foran bildet står kommunikasjonsansvarlig Even Trygve Hansen (t.v) og formann Carl Christian Gilhuus-Moe og Even Trygve Hansen.  Foto: HANSEN NINA /Dagbladet.
LANGE TRADISJONER: Maleriet En aften i Norske Selskab henger i spisesalen. Det viser Johann H. Wessel (uten parykk) med punsjbollen. Servitrisen Karen Bach til venstre i maleriet. Foran bildet står kommunikasjonsansvarlig Even Trygve Hansen (t.v) og formann Carl Christian Gilhuus-Moe og Even Trygve Hansen. Foto: HANSEN NINA /Dagbladet. Vis mer

Juels vinstue er i dag en brun kneipe som klubben vurderer å kjøpe og gjøre om til en historisk restaurant med «ordentlig mat». 

- Må passe inn Selskabet er heller ikke for alle menn. Medlemslista kan av personvernhensyn ikke vises fram, men består av leger og advokater og folk fra shipping, finans, akademia. Der er kunstnere, krigsveteraner, biskoper og mediefolk. Mest eldre.

I lobbyen treffer på en av de yngre; tobakk-milliardær og sosial-entreprenør Johan H. Andresen.

- Er du her ofte?
- Ikke så ofte. Jeg har noen fiskevenner her, sier Andresen og virker lettere brydd.

(Seint i går kveld, etter at denne artikkelen gikk i trykken til papiravisa, meddelte Andresen på Twitter at han melder seg ut. Journ. anm.)

Det er ikke lett å få klarhet i medlemskriteriene til klubben.

- Klubben skal gjenspeile interessene i det norske folk. Man må føle at man trives her, glede seg over lokalene og like at det er som for hundre år siden, sier Hansen.

- Hvordan velges folk ut?

- To medlemmer må anbefale et nytt medlem. Det er fire — fem års ventetid og over 200 på liste. Vi har en valgkomite på 12 personer, men vi kan ikke snakke om hvordan de velges ut, sier Gilhuus-Moe.

Politikere har de ikke villet ha med siden 1905. Det blir mer åpen debatt uten. Men Fabian Stang og Per Ditlev Simonsen får være med.

- Hvorfor?

KUNST FOR MILLIONER: Her er kunst norske museer drømmer om. Til venstre henger selvportrett av erik Werenskiold, malt i Norske Selskabs lokaler. En ansatt er på vei gjennom rommene. Foto: HANSEN NINA /Dagbladet.
KUNST FOR MILLIONER: Her er kunst norske museer drømmer om. Til venstre henger selvportrett av erik Werenskiold, malt i Norske Selskabs lokaler. En ansatt er på vei gjennom rommene. Foto: HANSEN NINA /Dagbladet. Vis mer

- Stang var medlem før han ble ordfører. Mange her syntes at det var et godt valg. Han er mye her, sier formannen.

Jobber i det stille Klubben engasjerer seg i aktuelle samfunnssaker, men jobber i det stille. De spilte en rolle da hjemmefrontmuseet ble opprettet, de har hatt møter om Munchmuseet og har et hemmelig prosjekt på gang.

En gang i året deler de ut en kunstpris til et ungt talent. I fjor vant Ole Paus´ sønn, komponist Marcus Paus.

- Kunne Ole Paus vært medlem?

- Nei, han er ikke clubable og han har heller ikke søkt, sier formannen.

- Hva er hjertesaken?

- Det er 200-årsjubileet vårt i 2018. Vi vil arrangere konserter og håper å få satt opp stykket «Kjærlighet uten strømper» på Nationaltheateret. I tillegg vil vi gi en gave til et godt formål, sier Gilhuus-Moe.

NORSKE SELSKAB:

• Startet i 1772 av norske studenter i København. Gjenstiftet i Christiania i 1818.

• Forfatteren Johan Hermann Wessel var sentral.

• Kjente medlemmer i dag er Oddvar Stenstrøm, Per Ung, Stig Nilsson, Jørn Holme, Fabian Stang, Jørgen Randers, Johan H. Andresen.

• Stengt under krigen. Quisling flyttet inn og stjal seinere med seg sølvtøyet, som var merket med NS, da han flyttet til Gimle. Motstandsbevegelsen tok over huset. Medlemmene tok sølvet tilbake i 1946, og fikk Quisling tiltalt for simpelt tyveri i krigsoppgjøret.

• Klubben anser seg for Europas, kanskje verdens, 5. eldste klubb.

• Er for menn over 25 år, i praksis over 45. De under 50 har  en egen «Yngstes komité»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer