Olemic hevdet regninga var på 95 millioner. Selskapet forteller en annen historie

- Det er snakk om 12 millioner kroner siden i fjor sommer, sier Multiconsult. Opposisjonen på Stortinget krever nå klare svar fra stortingspresidenten.

BYGGEBRÅK: Olemic Thommessen (H) var Erna Solberg valg som stortingspresident. Flere partier på Stortinget har ikke tillit til ham etter den siste budsjettsprekken i byggeskandalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
BYGGEBRÅK: Olemic Thommessen (H) var Erna Solberg valg som stortingspresident. Flere partier på Stortinget har ikke tillit til ham etter den siste budsjettsprekken i byggeskandalen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forrige uke innrømmet stortingspresident Olemic Thommessen (H) at det omstridte byggeprosjektet på Stortinget lå an til å koste rundt 2,3 milliarder.

Det tilsvarer en budsjettsprekk på 1,2 milliarder og en ny budsjettsprekk på 500 millioner kroner.

Thommessen har lagt mye av skylda på prosjekteringsselskapet Multiconsult, som har kommet med 95 millioner i økte honorarkrav, ifølge Høyre-toppen.

- Hovedårsaken er en betydelig økning knyttet til prosjekteringen. Og den desidert største posten i dette er honorarkravet fra Multiconsult, som er øket med 95 millioner kroner, i forhold til det som lå til grunn i kalkylen på 1,8 milliarder, sa Olemic Thommessen forrige uke.

12 millioner

Men Multiconsult har en annen historie.

Til Dagbladet sier selskapet at ekstraregningen Stortinget har fått fra dem siden i fjor sommer «bare» er på 12 millioner kroner. Selskapet hevder også at de økte kostnadene ble varslet i november.

- I november i fjor varslet vi Stortinget om at prosjektet per nå ligger an til å behøve 12 000 flere prosjekteringstimer fra oss. Det betyr økte prosjekteringskostnader på om lag 12 millioner. Ikke 95 millioner, som Thommessen har hevdet, sier Gaute Christensen i Multiconsult.

Da Stortingets direktør Ida Børressen nylig sa opp som følge av byggesprekken, var også hun kritisk mot Multiconsult.

Ida Børressen forteller Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken.

- Ingen endring i januar

Multiconsult kan ikke svare for de resterende 488 millionene i den hittil siste budsjettsprekken, opplyser selskapet.

Gaute Christensen forteller samtidig at Multiconsult gir Stortingets presidentskap en månedlig oppdatering i utgiftene som må påberegnes fra deres selskap.

Stortinget ble varslet om de økte honoreringsutgiftene i november, og i rapporten fra desember og januar var situasjonen uforandret, ifølge Christensen. Altså var det ingen økning i utgiftene knyttet til Multiconsult fra november til Thommessen informerte om den siste budsjettsprekken i februar.

- I januar 2018 var det ingen endringer. Fortsatt var det snakk om cirka 12 millioner i økte prosjekteringskostnader, sier Christensen.

Dagbladet har, uten hell, forsøkt å innhente kommentar fra Olemic Thommessen. Stortingets presseavdeling lar Terje Olsen, avdelingssjef i eiendoms-, sikkerhets- og serviceavdelingen, forklarer tallbruken.

Olsen sier Multiconsult har gitt Stortinget en ekstraregning på 95 millioner kroner, men at det er siden midten av 2016.

- Det tilsvarer økningen fra Multiconsults estimat over totale prosjekteringstimer medio 2016, som lå til grunn for den vedtatte kostnadsrammen på 1,8 milliarder, til Multiconsults nye estimat over totale prosjekteringstimer januar 2018. Dette viser beregninger Stortingets byggeprosjekt har gjort, basert på estimert totalforbruk rapport fra Multiconsult, sier han til Dagbladet. ​

Stortinget har nå stevnet Multiconsult for 125 millioner kroner. Selskapet gir sitt svar over påske, opplyser Multiconsult.

Opposisjonen krever svar

KRITISK: Kari Elisabeth Kaski i SV vil vite hva 500 millioner kroner faktisk er gått til. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Kari Elisabeth Kaski i SV vil vite hva 500 millioner kroner faktisk er gått til. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Thommessens kritikere på Stortinget reagerer på informasjonen Multiconsult har gitt Dagbladet.

- Her må vi få skikkelig svar fra Thommessen. Det føyer seg inn i rekken av det vi har sett før: Et inntrykk av at han ikke tar kritikken alvorlig. Vi må nå få vite hva 500 millioner faktisk er brukt til, og få vite hva Olemic Thommessen har gjort for å sette seg inn i kostnadsbildet i prosjektet. Det virker ikke som han har oversikt, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Dagbladet.

VIL HA OVERSIKT: Hans Fredrik Grøvan i KrF mener Stortinget ikke har hatt kontroll over utgiftene.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
VIL HA OVERSIKT: Hans Fredrik Grøvan i KrF mener Stortinget ikke har hatt kontroll over utgiftene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

- Saken er svært alvorlig, og krever en grundig gjennomgang. Nå må vi få et helhetlig bilde av årsakene til den kraftige kostnadssprekken på 500 millioner før vi kan ha klare oppfatninger av enkeltbeløp, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Grøvan sier Stortinget må få en forklaring for hvorfor byggeprosjektet er blitt så dyrt.

- En oversikt over hvilke type kostnader som er påløpt på de ulike deler av prosjektet er sentralt å be om. Inntrykket mitt er at man på ingen måte har hatt kontroll på utgiftene.

Opprinnelig var planene å utbedre kontorbygget i Prinsens gate 26. I stedet for en oppussing, endte man med å fjerne hele bygningsmassen slik at bare den verneverdige fasaden sto igjen, samt å grave ut én etasje ned. Kostnadene har økt fra 70 millioner kroner i 2011 til et anslag på 2,3 milliarder kroner i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer