FOUR MORE YEARS: Olemic Thommessen fortsetter som stortingspresident. Med nød og neppe. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FOUR MORE YEARS: Olemic Thommessen fortsetter som stortingspresident. Med nød og neppe. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Det norske presidentvalget

Olemic Thommessen vant den historiske bataljen i Stortinget

Ap maktet ikke kaste presidenten. Thommessen fra Høyre fikk 86 stemmer, selv om borgerlig side utgjør 88 representanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet utfordret i dag Høyres sittende stortingspresident Olemic Thommessen (H) og fremmet Eva Kristin Hansen (Ap) som motkandidat.

Kampen førte ikke fram: Olemic Thommessen vant med 86 mot 80 stemmer, og er valgt til stortingspresident for fire nye år. Fra talerstolen fikk han likevel ny krass kritikk fra opposisjonen. Det er en stortingspresident med historisk svakt mandat i ryggen som nå tar fatt på fire nye år.

Det var 45 år siden Ap gikk til kamp om vervet som stortingspresident. Og voteringen var skriftlig, og således hemmelig. Det var derfor knyttet spenning til om eventuelle avhoppere fra borgerlig side ville støtte opp om Ap-kandidaten, etter misnøyen og kritikken som er fremmet mot Thommessens virke som stortingspresident de siste fire åra.

Nervepirrende

Det behøvdes kun åtte utbrytere fra borgerlig side for å vrake Thommessen og et samlet Storting møttes til votering klokka 13 i dag.

Det var blikk stille i stortingssalen mens sekretariatet gjorde opptellingen. Bare host og nervøs latter fylte rommet fra tid til annen.

Thommessen ledet selv voteringen om sin egen framtid, hvor tre stemmer var blanke. Det betyr trolig at minst to representanter på borgelig side har valgt å stemme blankt framfor å støtte Thommessen.

Eva Kristin Hansen ble i neste votering valgt til stortingets første visepresident.

Manet til kamp

Det er høyst uvanlig med votering om vervet som stortingspresident, et verv som ikke inkludere noe form for reell politisk makt, men som plasserer vedkommende som nummer to i Norge etter kongen.

Alle partilederne fra rødgrønn side grep ordet før voteringen for å mane til kamp mot Thommessen.

- Det er en fin tradisjon at Stortinget stiller seg bak stortingspresidenten. I perioder hvor vår side har vært i mindretall har vi støttet kandidaten fra flertallet. Helt grunnleggende i denne tradisjonen har vært at kandidaten har framstått som samlende. Flertallet hadde anledning til å fremme en samlende kandidat. Partiet Høyre valgte å ikke gjøre det. På denne bakgrunn, som er uvanlig, at Ap velger å fremme Eva Kristin Hansen, sa Støre fra Stortingets talerstol, med Olemic Thommessens blikk i nakken.

Senterpartiets Marit Arnstad gjorde det klart fra talerstolen at også hun støttet Hansen.

- Høyre kunne fått full oppslutning i Stortinget i dag dersom de hadde lansert en kandidat som hadde virket samlende for hele Stortinget, sier Arnstad.

- Maktarroganse

Også SVs Audun Lysbakken tok ordet for å støtte Hansen.

- Det er trist at vi ikke har en samlende kandidat til stortingspresidentvervet. Vi har vært innstilt på å stemme på en kandidat fra Høyre, og det er ene og alene Høyres ansvar at det ikke blir på den måten i dag, sa partilederen og la til:

- Dette vitner om en maktarroganse i Høyre som valgresultatet ikke gir noe grunnlag for.

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, var i forkant skråsikker på at alle Høyres mandater ville støtte Thommessen. I ettertid viser det seg altså at minst to borgerlige politikere har stemt blankt.

- Det forutsetter jeg, det skulle bare mangle. Vi har behandlet dette i gruppemøtet og har en enstemmig beslutning om det, sa Helleland.

Støre: - Nødvendig kamp

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa i går at Høyre selv har framprovosert situasjonen fordi de ikke plukket opp signaler om å finne en mer samlende kandidat enn sittende stortingspresident Olemic Thommessen.

Både SV og Sp har i lang tid gitt tydelig beskjed om at de ikke ville støtte Thommessens kandidatur for fire nye år, noe Støre mener Erna Solberg burde ha lyttet til.

- Dette er nødvendig fordi Høyre har valgt å ikke ta alle signalene vi har sendt om å stille en samlende kandidat. Det beklager vi. Vi hadde vært klare for å stemme på en kandidat fra flertallet for å få et samlet presidentskap, men Høyre har valgt å ikke ta det til følge. Da blir det slik. Vi stiller en egen kandidat, sa Støre til Dagbladet i går.

UTFORDEREN: Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UTFORDEREN: Eva Kristin Hansen fra Arbeiderpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Både Venstre og KrF antydet i forkant overfor Dagbladet at de kom til å støtte Thommessen, selv om Dagbladet erfarer at det er misnøye mot Thommessen i sentrumspartiene, såvel som i Høyres egen stortingsgruppe.

Høyre-kritikk

Thommessen har måtte tåle kraftig kritikk i løpet av de siste fire åra. Årsaken til misnøyen med Thommesen er blant annet hans håndtering av budsjettoverskridelsene i forbindelse med ombyggingen på Stortinget.

- En statsråd som hadde opptrådt slik - med gale opplysninger til Stortinget i plenum - hadde måttet gå av, har Høyres Michael Tetzchner tidligere uttalt til DN.

Han har søkt om permisjon og kommer ikke til å være tilstede under dagens votering.

Saken oppdateres.