SMELL: Dette bildet ble tatt sekunder etter det smalt fra kjemikalicoctailen i Sandefjord i august. Foto: RUNE RAMBERG.
SMELL: Dette bildet ble tatt sekunder etter det smalt fra kjemikalicoctailen i Sandefjord i august. Foto: RUNE RAMBERG.Vis mer

Oleon i Sandefjord avvikler driften

- Nedleggelsen har ingen sammenheng med eksplosjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden besluttet den sentrale ledelsen i Oleon i Belgia at konsernets skandinaviske fabrikk i Sandefjord skal avvikles innen 2014.

- Det skyldes blant annet at beliggenheten ikke er optimal i forhold til transportkostnadene, sier daglig leder Jan Rørvik Johnsen i Oleon Scandinavia til NTB.

Ulovlig lagring Ifølge Johnsen har nedleggelsen ikke noe å gjøre med Dvs Norges ulovlige lagring av avfall i bedriftens tanker som Bellona har påpekt flere ganger.

Beslutningen har heller ingen sammenheng med eksplosjonen som skjedde sist uke om bord i skipet som lå til kai ved Oleon.

Eksplosjonen Den skjedde tirsdag 30. august på skipet Mar Christina. Fartøyet skulle laste inn oljeholdig vann fra fabrikkens tanker på Vesterøya i Sandefjord.

Eksplosjonen skjedde etter at mannskapet hadde blåst luft inn i tankene om bord for å rense dem. Trolig var det gamle olje- og kjemikalierester som eksploderte da det kom luft inn gjennom rørene.

Avfall Mar Christina skulle laste inn over 32 500 tonn oljeholdig vann. En av mannskapet ble sendt til sykehus for sjekk, men fikk bare lettere skader.

Skipet tilhører et dansk rederi og er hyrt inn av Dvs Norge som eier avfallet som kommer fra oljeboring.

Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har gitt Dvs Norge frist til 31. desember med å fjerne avfallet. Det skal tilbake til Dvs Norge sitt anlegg på Mongstad.

20 ansatte - Vi lager nå en plan for hvordan avfallet skal fraktes dit med båt der det vil bli behandlet og renset, sier Jan Rørvik Johnsen.

Når oljevannet er pumpet ut, vil ikke fabrikktankene lenger bli brukt til avfallslagring.

Oleon Scandinavia har 20 ansatte og fabrikkområdet dekker et område på 43 mål.

(NTB)