Oleprisfall presser fram fusjoner

Den rekordlave prisen på olje presser fram gigantfusjoner. Exxon kjøper opp Mobil og blir verdens største selskap. Samtidig svelger franske Total belgiske Petrofina, bekreftet selskapene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeprisen er den laveste siden 1986 og på vei under 10 dollar fatet. I motsetning til for 12 år siden, kan ikke selskapene nå regne med å kompensere fortjenestefallet på råvaren med økte marginer for bensin og andre raffinerte produkter, siden det er overskudd også på ferdigvarene. Det skjerper igjen interessen for å spare ved sammenslåing.

Exxon ventes å måtte punge ut nærmere 600 milliarder kroner for Mobil. Det nye selskapet blir større enn Nederlands Royal Dutch/Shell og får en utvinningskapasitet på om lag 2,5 millioner fat råolje per dag. Det er mer enn Kuwait, men mindre enn Norges samlete oljekapasitet på 3,5 millioner fat. Exxons aksjeeiere vil blir sittende med 70 prosent av det nye selskapet.

Monopolrevers

Når Mobils hovedkvarter i Virginia legges ned og alle tråder samles i Irving i Texas, kan også 10.000 arbeidsplasser etterhvert forsvinne. Exxon Mobil får kontroll over nær 28 prosent av den privateide oljesektoren.

Forutsetningen er at myndigheter og domstoler sier ja. Fusjonen er en dramatisk revers av antitrust-avgjørelsen som tvang Rockefeller-familien til å dele opp monopolselskapet Standard Oil for 87 år siden. Regjeringen i USA vil bruke tid på å vurdere planene og enkelte delstater kan også gå rettens vei for å hindre for stor maktkonsentrasjon i det lokale forhandlernettet.

Kvitter seg med bensinstasjoner

Det er også ventet at det fusjonerte selskapet må kvitte seg med bensinstasjoner i Europa, der Mobil i dag har et samarbeid med britiske BP. Sammenslutningen av BP og Amoco, som ble kunngjort i august, kunne gjort Exxon rangen stridig som verdens nest største frittstående selskap og bidro trolig også til at styreformann Lee Raymond til slutt valgte å endre kurs etter beinhardt å ha holdt fast på at selskapets verdier og kultur ikke skulle forrykkes gjennom sammenslutning.

Store tall

- Denne fusjonen vil styrke vår effektivitet som global aktør i en omskiftelig verdensøkonomi og i en industri der konkurransen stadig skjerpes, heter det i uttalelsen Raymond og hans motstykke i Mobil, Lucio Noto, sendte mediene tirsdag.

Det nye selskapet passerer bilgiganten General Motors og blir USAs største, alle bransjer medregnet. Det får i utgangspunktet 16.000 bensinstasjoner i USA og en årsomsetning 1.350 milliarder kroner, samt kontroll over olje og gass tilsvarende 20 milliarder oljeekvivalenter. Det er svimlende tall som plasserer nyskapningen et sted mellom Saudi-Arabia og Kuwait.

(NTB)