Olesya (21) på Twitter: «Jeg dør»

Skutt i halsen, men ser ut til å overleve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Situasjonen i Ukrainas hovedstad Kiev er svært dramatisk. Tallene er usikre, men det nasjonalistiske opposisjonspartiet Svoboda melder at 60 personer er drept i kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i løpet av dagen. Alle skal være skutt.

Flere andre er alvorlig skadet. Blant dem skal være Olesya Zhukovskay.

- Jeg dør, skrev hun på Twitter etter at hun ble skutt i halsen.

Jobbet frivillig Hun har jobbet frivillig som hjelpepersonell blant demonstrantene og selv tatt seg av skadde.

Det ble tidligere i dag rapportert at hun var drept, men ifølge de siste ubekreftede meldingene er hun blitt operert og har overlevd.

21-åringens Twitter-melding er i skrivende stund blitt retvitret 2381 ganger, og blant annet omtalt av Washington Post. Twitter-profilen @euromaidan har tvitret et bilde av Zhukovskay, og det er også tvitret bilder av henne etter at hun skal ha blitt skutt.

- Lov til å bruke våpen Samtidig som dødstallene blant demonstrantene stiger, opplyste innenriksdepartementet i landet i ettermiddag at demonstranter i Kiev har tatt 67 politimenn som gisler.

«Politiet har lov til å bruke våpen for å frigjøre gislene», skriver departementet i ei pressemelding torsdag ettermiddag.

Kampene står mellom tungt bevæpnet opprørspoliti og tusenvis av demonstranter. De foregår midt i sentrum av Kiev.

Forferdet Barack Obama ba i kveld Ukrainas president Viktor Janukovitsj om å trekke sikkerhetsstyrkene ut av Kiev sentrum.
- Vi er forferdet over bildene av ukrainske styrker som skyter med automatvåpen mot sitt eget folk, sier talsmann Jay Carney fra Det hvite hus i en uttalelse ifølge NTB.

Carney ber Janukovitsj respektere demonstrantenes rett til å gjennomføre en fredelig demonstrasjon. Talsmannen oppfordrer samtidig demonstrantene til ikke å ty til vold.