Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ølglassene som får deg til å drikke mindre

Nei, det er ikke størrelsen det kommer an på.

DU TRENGER IKKE DRIKKE MED BEGGE HENDENE FOR Å FÅ FART PÅ DRIKKINGA: En ny studie viser at du rett og slett bare trenger å bestille øl på innsvingede glass ... Alle foto: Colourbox
DU TRENGER IKKE DRIKKE MED BEGGE HENDENE FOR Å FÅ FART PÅ DRIKKINGA: En ny studie viser at du rett og slett bare trenger å bestille øl på innsvingede glass ... Alle foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forskes som kjent på mye rart - og også noe av det du kanskje minst tenker på - som at formen på et ølglass
kan påvirke ditt drikkemønster.

Men det gjør det altså, skal man tro på forskerne.

Tallene svinger
En gruppe på 159 menn og kvinner ble, som en del av en ny studie publisert i tidsskriftet PLos ONE, filmet mens de slokket tørsten med brus og øl fra ulikt formede glass.

Når det gjaldt bruskonsumet, var gjennomsnittstida for å drikke en halv liter ca. 7 minutter, og det var ingen forskjeller å spore mellom dem som drakk fra rette glass, kontra innsvingede.

Men resultatet for øldrikkerne viste oppsiktsvekkende store forskjeller. Gruppa som nøt sin halvliter fra buede glass, brukte i snitt 7 minutter før de edle dråpene var tømt. Fra rette glass var tilsvarende gjennomsnittstid 11 minutter.

- Drikketida blir redusert hele 60% hvis du drikker en øl fra buede glass i stedet for et rett glass, sies det i studien.

Bedre kontroll
Og forskerne har selvfølgelig også en teori om hvorfor.

Grunnen skal skal nemlig være at det er vanskeligere å bedømme hvor mye øl som er igjen i et buet glass, og at man derfor ikke har like mye kontroll på hvor fort eller sakte man drikker.

TURBOGLASS: Forskerne mener det er vanskeligere å ha kontroll på ølkonsumet hvis du nyter din halvliter fra et buet glass.
TURBOGLASS: Forskerne mener det er vanskeligere å ha kontroll på ølkonsumet hvis du nyter din halvliter fra et buet glass. Vis mer

At tidsdifferansen var lik uansett formen på glassene for brus, forklarer sjef-forsker Dr. Angela Attwood slik overfor BBC:

- Folk er mindre opptatt av om man drikker fort eller sakte når det ikke er alkohol i glasset.

Studien viste bare hva som skjer ved øldrikking fra et enkelt glass.

Om forskjellene på drikketempoet de ulike glassene stimulerer holder seg konstant etter flere øl vites ikke, men uansett kanskje noe å tenke på neste gang du står ved bardisken og bestiller deg en øl ...

FULL KONTROLL: Ved drikking av en halvliter fra rett glass, mener studien at du drikker hele 60% saktere fordi du hele tiden har kontroll på mengden du drikker. Om du har full kontroll etter flere glass, sier forskerne ingenting om.
FULL KONTROLL: Ved drikking av en halvliter fra rett glass, mener studien at du drikker hele 60% saktere fordi du hele tiden har kontroll på mengden du drikker. Om du har full kontroll etter flere glass, sier forskerne ingenting om. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media