Oligark-arving dømt til ti års fengsel

Den ukrainske arvingen Alyona Zaitseva ble dømt til ti års fengsel for å ha meid ned folkemengde og drept seks personer.

TILSTÅR: Alyona Zaitseva erkjente straffskyld etter at meide ned elleve personer 18. oktober 2017. Foto: Pavlo Pakhomenko / EPA
TILSTÅR: Alyona Zaitseva erkjente straffskyld etter at meide ned elleve personer 18. oktober 2017. Foto: Pavlo Pakhomenko / EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag falt dommen mot oligark-arvingen Alyona Zaitseva (21), som i 2017 kjørte rett inn i en folkemengde og drepte seks personer i byen Kharkiv i Ukraina.

Hendelsen ble fanget opp av overvåkingskameraer, og viser at Zaitseva i sin luksus-SUV kjørte på rødt lys i en hastighet som er anslått til å ha vært på over 100 kilometer i timen. I lyskrysset kjørte hun inn i en annen bil og videre opp på et fortau hvor elleve personer ble meid ned.

Zaitseva skal ha kappkjørt mot en annen bil kort tid før ulykken.

Fem ble bekreftet omkommet på stedet, mens en kvinne døde av skadene på sykehuset. Ofrene var i alderen 19 til 46 år, og en av dem var gravid, ifølge Ukranews.

Bekymring

Det har vært bekymringer rundt at Zaitseva skulle slippe unna straff siden hun er dattera til den styrtrike oligarken Vasily Zaitseva, som har stor innflytelse på lokalsamfunnet.

Energimogulen var raskt ute med å bekrefte at det var hans bil – en Lexus 4x4 – som var involvert i hendelsen og at dattera hadde blitt tatt inn til avhør.

- Vi står på knærne og ber familiene til de omkomne og skadde i denne grusomme trafikkulykken om å tilgi vår datter, sa Zaitsev noen dager etter ulykken.

Dommen

I forkant av domsavsigelsen krevde de overlevende ofrene, samt pårørende til de drepte, at Zaitseva skulle dømmes til ti års fengsel. Domstolen i Ukraina var enig i at det er en passende straff, og tirsdag ble hun dømt til nettopp ti års fengsel.

Da kjennelsen ble lest opp, fikk Zaitseva et illebefinnende og ble nødt til å forlate rettssalen, ifølge lokale medier.

Også Henneadiy Dronov (49), føreren av bilen Zaitseva kolliderte med, ble dømt til ti års fengsel. Begge ble også ilagt førerforbud i tre år.

Under rettssaken sa oligark-arvingen seg skyldig i samtlige tiltalepunkter.

- Jeg tilstår alle bruddene på trafikkreglene som jeg er tiltalt for. Jeg føler meg skyldig. Jeg skal selvfølgelig aldri kjøre igjen. Jeg angrer virkelig. Derfor anerkjenner jeg alle søksmålene, sa Zaitseva.

Påvirket

Allerede da Zaitseva møtte til fengslingsmøte tre dager etter ulykken, ble det lagt fram bevis for at hun hadde spor av opiater i kroppen, ifølge Kyiv Post. Hennes forsvarere har forklart at hun hadde tatt beroligende medisiner.

Alyona skal ifølge danske Ekstra Bladet ha nektet for å ha vært ruspåvirket da ulykken skjedde. Videre fortalte hun at hun får medisinsk behandling én gang i året etter en tidligere ulykke.

- Jeg ble traumatisert i en ulykke i 2007, og derfor får jeg behandling, sa hun under fengslingsmøtet.

Utbetaling

I forbindelse med rettssaken har oligarken Vasily Zaitseva tilbudt seg å betale erstatning til alle skadde og etterlatte. Summer på godt over ti millioner norske kroner har blitt nevnt.

Dersom ofrene hadde gått med på utbetalingen, ville de også ha måttet skrive under på at de ikke ville stille dattera til ansvar for hennes handling.

- Dessverre kan penger få mange til å holde munn her, har advokaten Ivan Liberman tidligere sagt til ukrainske medier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer