Ukraina-krigen

Oligarken som oppdaget Zelenskyj

Forholdet til Ihor Kolomojskyj (59) har vært en belastning for presidenten.

PÅ KAMP: Ihor Kolomojskyj (59) overværer en kamp i ukrainsk Basketball SuperLeague i fjor vår. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB
PÅ KAMP: Ihor Kolomojskyj (59) overværer en kamp i ukrainsk Basketball SuperLeague i fjor vår. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

- Jeg tror ikke Zelenskyj de siste åra har vært avhengig av Kolomojskyj, han har gjort mye for å markere avstand til ham. Det siste grepet med å frata ham statsborgerskapet er nok ledd i dette, sier Jørn Holm-Hansen, Ukraina-kjenner og seniorforsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, til Dagbladet.

Forholdet mellom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og oligark Ihor Kolomojskyj (59) preger igjen nyhetsbildet i det krigsherjede landet, etter at presidenten i forrige uke brått fratok sin gamle samarbeidspartner og velgjører statsborgerskapet.

ONDSINNET: Den satiriske plakaten fra valgkampen i 2019 har budskapet «Oligarkens tjener, oligarkens nikkedokke». Foto: Jurij Djatjsjyn / AFP / NTB
ONDSINNET: Den satiriske plakaten fra valgkampen i 2019 har budskapet «Oligarkens tjener, oligarkens nikkedokke». Foto: Jurij Djatjsjyn / AFP / NTB Vis mer

Blidgjøring

Tidligere journalist, nå regjeringsrådgiver Serhij Lesjtsjenko tvitret torsdag ei liste over ti personer som mister sitt ukrainske statsborgerskap. I tillegg til Kolomojskyj figurerer også den prorussiske oligarken Vadim Rabionvytsj og parlamentsmedlem Ihor Vasylkovskyj fra presidentens eget parti Folkets tjener på lista, ifølge avisa Kyiv Independent.

- Hvorfor blir Kolomojskyj og andre oligarker blir fratatt statsborgerskapet nå?

- Dette er et sentralt spørsmål: Hvor mange goodwill-gester Zelenskyj nå foretar, hvem han prøver å blidgjøre, sier Holm-Hansen og utdyper:

- En del mister det nok for at Zelenskyj skal blidgjøre den nasjonalistiske fløyen i Ukraina, de som støttet [tidligere president] Petro Porosjenko under valget i 2019. Han har nok også et ønske om å vise utlandet at Ukraina rydder opp i de indre problemene sine. Når det gjelder Kolomojskyj, har det vært en belastning for Zelenskyj at de to har blitt beskyldt for tett kontakt - hvor tett vet jeg ikke helt.

Oppdaget gjennom TV-serie

Kolomojskyj har også israelsk og kypriotisk statsborgerskap. Han ble i 2012 rangert som Ukrainas tredje rikeste mann av Forbes, ifølge Kyiv Post.

«Landet er gjennomsyret av korrupsjon, nepotisme og oligark-velde.» Jørn Holm-Hansen, Ukraina-kjenner og forsker

59-åringen knyttet kontakt med Zelenskyj etter at den daværende skuespilleren og komikeren fikk braksuksess med TV-serien «Folkets tjener» - hvor han nettopp spiller en lekmann som plutselig blir president av Ukraina.

Holm-Hansen forteller at produksjonsselskapet Kvartal 95 - som sto bak «Folkets tjener» og ble drevet av Zelenskyj og venner av ham - ble sendt på en kanal som var eid av Kolomojskyj.

UKRAINA-KJENNER: Jørn Holm-Hansen er Ukraina-kjenner og statsviter. Foto: Sonia Balci / OsloMet
UKRAINA-KJENNER: Jørn Holm-Hansen er Ukraina-kjenner og statsviter. Foto: Sonia Balci / OsloMet Vis mer

- Og det var Kolomojskyjs nærmeste medarbeider, Andrij Bohdan, som i 2016 ba om et møte med Zelenskyj da begge befant seg i Odesa. De to snakket i timevis sammen - Bohdan ville at Zelenskyj skulle stille som presidentkandidat i neste valg, på grunn av seriens enorme popularitet, forklarer han og konstaterer:

- Så det er en link mellom Kolomojskyj og Zelenskyj som ukrainske journalister og andre, særlig kritikere av presidenten, har lagt mye vekt på.

- Alt dette tegner et bilde av Ukraina som et land med mye korrupsjon og nepotisme?

- Landet er gjennomsyret av korrupsjon, nepotisme og oligark-velde. Det bekymrer mange vanlige ukrainere, som er lei av det. Det var derfor de stemte på Zelenskyj; han oppfattes som en vanlig mann, som ikke er i lomma på oligarker, ikke tilhører den østukrainske litt russiskvennlige oligarkklanen, og heller ikke er medlem av den nasjonalistiske fløyen, svarer Holm-Hansen.

Skandaler

- Er det noe hold i påstandene om at Kolomojskyj har hatt kontroll over Zelenskyj?

KREVER STOPP: Yevgeniy Protsyuk (36) krever at Sveits må slutte å legge til rette for russiske oligarker. Reporter: Ralf Lofstad. Foto/video: Nina Hansen. Vis mer

- Det er litt uklart. De siste åra har Zelenskyj har gjort mye for å markere avstand til Kolomojskyj. Kolomojskyj hadde håpet at Zelenskyj ville gi ham tilbake en bank som hadde blitt nasjonalisert, med det skjedde ikke. Tvert imot ble det vedtatt lover som rammet spesielt denne oligarken, svarer Holm-Hansen og fortsetter:

- Partiet Folkets tjener gikk til valg på å være ikke-korrupte og uten oligarkbindinger - men det tok ikke lang tid før skandaler dukket opp, om at representanter lot seg kjøpe av oligarker, og solgte seg til høystbydende, i likhet med mange andre parlamentarikere.

Ifølge Reuters ble Zelenskyj i 2019-valget av mange kritikere ansett som Kolomojskyjs kandidat. Oligarken levde på dette tidspunktet i eksil i utlandet, på grunn av konflikt med sittende president Porosjenko, og ønsket et comeback. Hans personlige advokat Andrij Bohdan ble utpekt til Zelenskyjs valgkampleder og etter hvert stabssjef, men ble seinere sparket.

FORBINDELSE: Zelenskyjs nå avskjedigede stabssjef Andrij Bohdan (t.h.) under et møte i parlamentet i 2019. Bohdan var tidligere Kolomojskyjs personlige advokat. Foto: Presidentens kontor / Reuters / NTB
FORBINDELSE: Zelenskyjs nå avskjedigede stabssjef Andrij Bohdan (t.h.) under et møte i parlamentet i 2019. Bohdan var tidligere Kolomojskyjs personlige advokat. Foto: Presidentens kontor / Reuters / NTB Vis mer

Zelenskyj, som hadde Kolomojskyjs medieimperium i ryggen, gjorde et brakvalg. Ifølge tankesmia Atlantic Concil kunne det virke som den nyinnsatte presidenten fjernet folk fra regjeringsapparatet som ble ansett å utgjøre en trussel mot oligarkens interesser, blant dem første statsminister Oleksyj Hontsjaruk.

Oligarkregister

Statsviteren framholder at presidenten har forsøkt å gripe inn overfor oligarkene.

- Seinest i september i fjor ble det vedtatt foreløpige retningslinjer som skulle begrense oligarkenes makt - men dette ble lagt på is i og med krigsutbruddet. Nå fortsetter de og innfører register over oligarker som har en viss formue og eierandeler i massemedia, forklarer han.

- De prøver å få mer gjennomsiktighet om hvem som støtter hvilke politikere i det ukrainske systemet. Det har vært et problem at oligarker har finansiert ulike prosjekter, at de har sørget for at politiske vedtak har gått i deres favør.

Holm-Hansen opplyser at Serhij Lesjtsjenko - tidligere journalist og nå rådgiver i regjeringen - har skrevet om problemstillingen.

- Han skriver at oligarkene har hatt innflytelse uansett hvem som har sittet med makten: Janukovytsj, Jusjtsjenko, Porosjenko.

Etterforsket i USA

Etter hvert surnet forholdet mellom Zelenskyj og Kolomojskyj, særlig etter at amerikanske myndigheter innledet etterforskning og iverksatte sanksjoner mot oligarken.

Ifølge Pittburgh Post-Gazette er Kolomojskyj anklaget for massive skatteunndragelser koblet til eiendommer han skal ha kjøpt med penger underslått fra ukrainske PrivatBank, som han var med på å grunnlegge. Unndragelsene skal ha kostet hundrevis av amerikanske stålarbeidere jobben.

I KYIV: Norge øker støtten til Ukraina med ti milliarder kroner over to år. Pengene skal gå til humanitær bistand, gjennoppbygging av landet, våpen og driftstøtte til myndighetene. VIdeo: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I fjor vår, da de amerikanske sanksjonene ble kunngjort, svarte Zelenskyj med en erklæring om at «Ukraina må overvinne et system dominert av oligarker», ifølge Atlantic Council.

Fra amerikansk hold tolkes fjerningen av Kolomojskyjs statsborgerskap som et forsøk på forbedre Ukrainas image utad, ettersom det nå kan bli lettere å få oligarken utlevert til USA.

- Det er muligens et svar på dette siste uttrykket for bekymring over korrupsjon i Ukraina. Dersom dette er sant, er det en stor sak. Ukraina kjemper selvfølgelig for sitt liv, sier tidligere Ukraina-ambassadør John Herbst til Pittsburgh Post-Gazette.

Ei uke før den russiske invasjonen i februar uttalte Zelenskyj at han ikke lenger har kontakt med Kolomojskyj, ifølge Ukrainska Pravda.

Strengere i Russland

Statsviter Holm-Hansen framholder at oligarkene til nå har hatt mye friere hender i Ukraina enn i Russland.

- Oligarkvesenet i Ukraina har fortsatt å være som det tidligere var i Russland og Sovjetunionen. I Russland det ikke vært slik siden 2000, da Vladimir Putin innkalte oligarkene og ga retningslinjer for dem: De kunne kunne fortsette business, men måtte gjøre dette i tråd med myndighetenes politikk. De fikk ikke lov til å støtte politiske partier og organisasjonser som var sterkt kritiske til Kreml, sier han.

- Men i Ukraina har oligarkveldet fortsatt litt på samme måten som det var i Russland på 1990-tallet. På den annen side leder dette til en viss pluralisme: Fordi landet er såpass sammensatt, er det maktskifte omtrent ved hvert valg - det ene året er regimet vestvennlig, men etter neste valg mer Russland-vennlige. Oligarkene har støttet dem de mener er mest lydhøre, uansett politisk profil.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer