Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oliver (20 md.) får ikke fødselsattest

Mamma Therese (28) fødte tre måneder for tidlig på Gran Canaria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASKIM/OSLO (Dagbladet): Therese Gulbrandsen (28) var seks måneder på vei da hun og samboeren Jan Krysiak var på ferie på Gran Canaria i juni i 2011. Fire dager inn i ferien, mens hun satt på restaurant, merket hun at noe var på gang.

- Jeg hadde ikke hatt noen problemer i svangerskapet, og fikk klarsignal til å reise på ferie av både jordmor og lege. Jeg ble lagt inn på sykehuset lørdag kveld, og han ble født tidlig mandag morgen, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

Oliver veide bare 1160 gram da han kom til verden, og ble liggende i kuvøse på sykehuset fram til 15. juli. Etter å ha svevd mellom liv og død på sykehuset i Gran Canaria, ble barn og mor fraktet hjem til sykehuset i Fredrikstad med privatfly, organisert via forsikringsselskapet og SOS Alarmsentralen.

Får ikke fødselsattest 15. august ble han endelig skrevet ut fra sykehuset. Da begynte kampen mot papirmølla hjemme i Norge.

Oliver får nemlig ikke fødselsattest her hjemme, fordi han er født i Spania. Men han får heller ikke noen fødselsattest av spanske myndigheter, siden han er norsk.

- Hvis du som utenlandsk statsborger skal få fødselsattest i Spania, må du ordne disse papirene med en gang du kommer ut fra sykehuset. Men Oliver ble jo aldri skrevet ut, for han ble direkte fraktet fra sykehuset til Norge, sier Gulbrandsen.

Skatteetaten forklarer overfor Dagbladet at fødselsattester bare utstedes til barn som er født i Norge, i henhold til folkeregisterforskriften.

NEKTES FØDSELSATTEST: Oliver (20 md.) ble født 3 måneder for tidlig, da foreldrene Therese Gulbrandsen og Jan Krysiak var på ferie på Gran Canaria. Han får ikke fødselsattest i Norge, fordi han er født i Spania. Men han får heller ikke noen fødselsattest av spanske myndigheter, fordi han er norsk. Her leker han lykkelig med sin politimotorsykkel hjemme i Askim.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NEKTES FØDSELSATTEST: Oliver (20 md.) ble født 3 måneder for tidlig, da foreldrene Therese Gulbrandsen og Jan Krysiak var på ferie på Gran Canaria. Han får ikke fødselsattest i Norge, fordi han er født i Spania. Men han får heller ikke noen fødselsattest av spanske myndigheter, fordi han er norsk. Her leker han lykkelig med sin politimotorsykkel hjemme i Askim. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Etter FNs barnekonvensjon, er det kompetent myndighet i fødelandet som skal registrere fødsler som finner sted i vedkommende land og som utsteder fødselsattest. Hvis foreldre trenger assistanse til å finne rette myndighet i fødelandet, kan de kontakte den norske ambassaden i det landet, sier underdirektør Harald Hammer i en kommentar.

Klarte å skaffe pass Gulbrandsen var imidlertid i kontakt med konsulatet på Gran Canaria mens de var der, som igjen var i kontakt med ambassaden i Madrid, uten at hun fikk hjelp med fødselsattest før de forlot Gran Canaria.

Ambassaden har i ettertid vært i møter med spanske myndigheter, og Gulbrandsen har vært i kontakt med den spanske ambassaden i Norge, UDI og norske skattemyndigheter, til ingen nytte.

- Heldigvis har vi klart å ordne pass til ham. Jeg hadde et innreisebevis stemplet av konsulatet, så jeg forklarte situasjonen på Askim politistasjon, sier 28-åringen.

Oliver har også fått fødsels- og personnummer, og Gulbrandsen har klart å opprette en boligsparekonto til sønnen i banken, på tross av at hun fikk beskjed om at hun egentlig trenger fødselsattesten hans for å ordne dette.

Oppgitt I og med at sønnen mangler fødselsattest, mangler hun og samboeren imidlertid det grunnleggende dokumentet som viser at de er foreldrene hans.

- Du blir jo litt sliten av den papirmølla. Det skal forfølge deg så utrolig lenge at du er uheldig. Vi skulle bare på ferie, og jeg fødte for tidlig, og så skal jeg straffes for det, sier Gulbrandsen oppgitt.

Hun er bekymret for om Oliver vil møte problemer som følge av dette seinere i livet. Fysisk går det heldigvis bra med ham nå.

FRAKTET HJEM: Etter en måned i kuvøse på Gran Canaria, ble Oliver og hans mor fraktet hjem til Norge med privatfly. Foto: Privat
FRAKTET HJEM: Etter en måned i kuvøse på Gran Canaria, ble Oliver og hans mor fraktet hjem til Norge med privatfly. Foto: Privat Vis mer

- Han fikk en alvorlig infeksjon da han var åtte dager gammel, og jeg fikk ikke holde ham for første gang før han var 17 dager, men han har klart seg veldig bra til å være så prematur. Nå er han en frisk gutt.

Professor Kirsten Sandberg i offentlig rett ved Universitetet i Oslo og medlem av FNs barnekomité er overrasket over å høre familiens historie.

- Barn skal være fødselsregistrert. Alle barn har krav på det. Det kan få betydning både i møte med helsevesenet og skolen ikke å ha fødselsattest. Men i dette tilfellet virker ting veldig uklart, sier Sandberg til Dagbladet.

PREMATUR: Oliver ble født tre måneder for tidlig, og veide bare i overkant av 1000 gram da han kom til verden. Foto: Privat
PREMATUR: Oliver ble født tre måneder for tidlig, og veide bare i overkant av 1000 gram da han kom til verden. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!