Olja opp - renta ned

Sentrale økonomiske piler indikerer en økonomisk jubelhøst for norske forbrukere: Høy oljepris, lav prisvekst, stigende børskurser og synkende strømpriser. Et nytt rentekutt er rett rundt hjørnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomiske eksperter enes om at renta skal videre ned, men er usikre på om årets fjerde rentereduksjon fra Norges Bank kommer i august eller september. Hovedstyret i banken har sitt neste møte onsdag om to uker, og samles deretter igjen 22. september.

I går kom overraskende tall for utviklingen i konsumprisene:

Prisfall

Markedet ventet en svak oppgang fra juni til juli, men konsumprisindeksen falt 0,3 prosent.

Sommersalg ga et prisfall på klær og sko på 3,5 prosent, samtidig som opphøret av teletakstsoner bidro til prisnedgang på telefonsamtaler.

En økning i bensinprisen på vel to prosent dempet det samlede fallet noe.

Men ganske nøyaktig et år etter det siste store rentesjokket er det gode tall som preger det økonomiske bildet i Norge:

OLJE: Et fat nordsjøolje ble solgt for under 10 dollar ved juletider. I går var prisen 20,31 dollar, og Statoils oljemeklere venter videre oppgang til 25 dollar.

PRIS: Konsumprisveksten fra juli 1998 til juli 1999 var på 2,0 prosent. Det er 0,3 prosent lavere enn ventet. For sentralbanksjef Svein Gjedrem står en lav prisvekst, nær det europeiske nivået, som et første bud for å sikre en stabil kronekurs.

BØRS: Totalindeksen på Oslo Børs har steget 26,36 prosent hittil i år, og sluttet i går på 1180,43 poeng. Den har et stykke igjen til den historiske toppnoteringen fra mai 1998 (1442,73 poeng), men har klatret kraftig siden den var nede i 765,79 poeng i oktober i fjor.

STRØM: Husholdningene kan dessuten glede seg over at strømprisene i juli sank for sjette måned på rad. De er nå sju prosent under tallene fra et år tilbake.

Ledighet


I morgen kommer nye tall som kan påvirke Norges Banks beslutning om renta, når Arbeidsdirektoratet legger fram arbeidsmarkedsrapporten for andre kvartal.

I juli steg ledigheten for første gang siden 1993 - til 2,8 prosent (totalt 65 600 helt ledige).

En bekreftelse på svakt stigende ledighet vil forsterke muligheten for en rentenedsettelse fra Norges Bank allerede om to uker.