Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olje - ikke pizza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik har møtt debattutspillet til Statoil-sjef Harald Norvik om delprivatisering med en avledningsmanøver. Statsministeren later som om han ikke forstår at Norviks utspill gjelder en debatt om de såkalte «kjerneområdene» i oljevirksomheten, og ikke om bensinstasjoner og salg av Mövenpick og Grandiosa.
  • Norviks ønske om privatiseringsdebatt gir heller ingen mening dersom det ikke inkluderer statens direkte økonomiske engasjement, forkortet til SDØE. SDØE ble funnet opp da Willoch-regjeringen ikke hadde flertall i Stortinget for å hindre at Statoil overtok operatørskapet på Statfjord fra Mobil. Høyre ville hindre at Statoil ble for stort i forhold til Hydro og Saga. I dag forvalter Statoil SDØE. Uten SDØE-oljen ville Statoil bli redusert til en mindre betydelig oljeselger. Oljevirksomheten handler om produksjon, men aller mest om størrelsen på utvinnbare reserver. Der er SDØE vesentlig større enn Statoil.
  • Tilhengerne av privatisering argumenterer med at konkurransen i en periode med lav oljepris krever størrelse, fleksibilitet, handlekraft og tilgang på risikokapital. Med andre ord ser man for seg at interesser som kan tilføre dette, kjøper seg inn i et delprivatisert Statoil. Da er det snakk om store internasjonale konglomerater, og de kjøper seg ikke inn i selskaper som bare driver småsalg av bensin, is og frossen pizza.
  • En ryddig debatt om privatisering av Statoil må inkludere en drøfting av hva som i framtida skal skje både med Statoil og med SDØE. Bør disse reservene som er fellesskapets nasjonale formue, legges inn i Statoil som deretter delprivatiseres til en Hydro-modell? Skal SDØE fortsette som nå, og forvaltes av et delprivatisert Statoil? Eller skal SDØE-forvaltningen splittes på operatørene av de enkelte konsesjonene?
  • Vi ser fram til at politikere med visjoner og mot går løs på den debatten, der de står på skuldrene til forgjengere som Jens Christian Hauge, Jens Evensen og Arve Johnsen. Uten dem hadde det ikke vært stort å diskutere. Da ville oljen vært forvaltet av Phillips og Mobil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling