Olje gir god glid på skip

Norsk shipping fosser fremover på Oslo Børs. Samtidig stiger oljerelaterte aksjer. Dermed er det få ting som kan holde det norske markedet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tankaksjene går svært bra på Oslo Børs. Når det samtidig er bred oppgang for selskaper som er avhengig av 'djevelsen avføring', slik professor Terry Lynn Karl ved University og Stanford velger å karakterisere oljen, er det lite som kan holde igjen det norske aksjemarkedet.

Ratene for store tankskip ut fra Vest-Afrika viser torsdag en god tendens. I en egen artikkel går vi dessuten inn på flere mulige årsaker til kursoppgangen.

I tillegg meldes det torsdag om at eksport av irakisk olje ut av Ceyhan-terminalen i Tyrkia igjen er stanset. Dette virker selvsagt også positivt inn på rater og aksjekurser for tankaksjene.

Dermed er det ikke til å undres over at Bergesen d.y. og Frontline er de to mest omsatte aksjene på Oslo Børs torsdag. A-aksjen stiger med 2,4 prosent til 172 kroner, mens B-aksjen nøyer seg med en oppgang på 1,9 prosent til 161 kroner. Til sammen er det omsatt Bergesen-aksjer for 175 millioner kroner.

Frontline stiger med hele 4,8 prosent til 151,50 kroner torsdag. Dette er det høyeste kursnivået for Frontline siden slutten av november i fjor, og John Fredriksens tankimperium har steget med nærmere 50 prosent siden 1. feburar.

I lys av styrkede tankrater og en ventet svekkelse i ratene for store gasskip er det naturlig at Frontline opplever den største oppturen torsdag. I motsetning til Bergesen d.y, som består av både gass og tank (og litt tørrbulk), er Frontline et rent tankspill.

Futures-prisen på råolje på International Petroleum Exchange (IPE) i London falt litt tilbake torsdag formiddag etter en kraftig prisoppgang onsdag som ble fulgt opp av New York Mercantile Exchange (NYMEX) i går kveld.

Aktørene i oljemarkedet avventer nå nye signaler fra OPEC som skal møtes i Wien 16. mars. Ifølge internasjonale nyhetsbyråer går nå spekulasjonen nå i retning av at OPEC kan komme til å kutte produksjonen med opp til 2 millioner fat per dag.

Oljerelaterte aksjer viser også en bred, men likevel moderat oppgang torsdag. Blant selskapene med størst prosentvis kursoppgang finner vi Søndenfjeldske som i går ble tildelt en stor kontrakt av danske Maersk. Selskapet har siden begynnelsen av mars steget med 17 prosent.

Det andre subsea-selskapet på Oslo Børs, Stolt Offshore, holder seg uendret torsdag til tross for flere positive anbefalinger den siste tiden. Kursutviklingen den siste tiden har likevel vært svært bra.

IT-indeksen er også opp i dag, og de fleste selskapene bortsett fra Tandberg stiger moderat. Det er primært Opticom som trekker IT-indeksen opp med 0,35 prosent. Opticom er torsdagens nest mest omsatt aksje med en omsetning på 120 millioner kroner. Day traderne gleder seg stort over en kursoppgang på 5,5 prosent til 611 kroner.

Eltek bidrar også til å løfte IT-indeksen. Kursen er opp 3 prosent til kurs 190,50 kroner.

Blant de 20 mest omsatte aksjene på Oslo Børs er det kun Norsk Hydro (- 0,3 prosent, 392 kroner), Tandberg (- 1,6 prosent, 94,50 kroner), RCL (- 0,2 prosent, 241,50 kroner) og Schibsted (- 1,3 prosent, 112,50 kroner) som faller i kurs frem til torsdag klokken 13.55. DnB er også marginalt ned, men omsetningen er beskjeden.

Seismikk-myggen Global Geo Services er blant vinnerne på Oslo Børs torsdag. Kursen stiger med 6,5 prosent til 36,20 kroner. Selskapet har siden inngangen til februar måned steget med hele 85 prosent.

Totalindeksen på Oslo Børs ligger klokken 13.55 marginalt under 1.400 poeng. På hovedlisten er det omsatt aksjer for litt over 1,2 milliarder kroner.