Jarand Rystad venter flere store utbygginger. Foto: Iván Kverme
Jarand Rystad venter flere store utbygginger. Foto: Iván KvermeVis mer

Olje: Kan bli et eventyr i Barentshavet

Rystad Energy venter store utbygginger i Barentshavet de neste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Rystad Energy-sjef Jarand Rystad ser tegn til lysning i nord, og tror det kan skje store ting i Barentshavet. Under sitt foredrag på Oslo Rig Summit torsdag, viste han ifølge Finansavisen til at en reduksjon i break even-nivået offshore fra 70 til rundt 50 dollar danner grunnlaget for en rekke sanksjoneringer.

- Når vi kommer til 2017 og 2018, vil break even til skiferoljeprosjektene være på full fart oppover, mens offshoreprosjektene vil fortsette å forbedre seg. Det vil få veldig mange nye felt til å se svært konkurransedyktige ut, sa han til de fremmøtte på KS Agenda.

Statoil og Shell

Ifølge Finansavisen trakk han frem både Statoil og Shell, som har redusert nivået hvor de begynner å tjene penger fra 70 til 41 dollar, riktig nok godt hjulpet av valutaeffekter.

I løpet av de to seneste månedene har Statoil levert sine planer for utbygging og drift (PUD) for Utgard og Byrdring til Olje- og energidepartementet, mens DEA har levert sin PUD for Dvalin. Rystad Energy regner med at det totalt vil bli levert fem utbyggingsplaner i år og fem til åtte neste år.

- Antallet er en ting, omfanget en annen. Det var få nye utbyggingsplaner i fjor, men Johan Sverdrup var veldig stort. Vi tror det vil komme tre store utbygginger i Barentshavet i årene fremover, med Johan Castberg, Alta og Gotha i 2018 og 2019, og Wisting i 2020 eller 2021, sier Rystad til Finansavisen.

Et nytt eventyr

Han trakk også frem Korpfjell-prospektet, som har et areal som er fire ganger større enn Johan Sverdrup.

- Snittestimatet er på 2,2 milliarder fat, som er det samme som på Johan Sverdrup, men det kan inneholde så mye som 10 milliarder fat olje. Dette kan være et enormt stort gjennombrudd i Barentshavet, og bli et nytt eventyr, sa Rystad, ifølge Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Disse rikingene hadde 0 i inntekt
Donald Trump fikk nei - milliardær fra Larvik fikk ja