Olje-land vil ha fornybar energi

JOHANNESBURG (Dagbladet): De fire oljelandene Norge, Venezuela, Marokko og Mexico krever at 10 prosent av verdens energiproduksjon i år 2010 skal leveres fra blant annet vindkraft, solenergi, bioanlegg og bølge/tidevannskraft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går frontet miljøvernminister Børge Brende og hans brasilianske kollega det nye kravet. Kravet vil under ingen omstendigheter bli vedtatt i Johannesburg, men det kan få betydning for Bondevik-regjeringens nasjonale energipolitikk, sier WWF-talsmann Rasmus Hansson til Dagbladet.no.

Men EU skal ha falt for forslaget, og Dag Nagoda i Fremtiden i Våre Hender, sier til Dagbladet.no at EU-kilder opplyser at EU er i ferd med å snu og støtte kravet om fornybar energi.

«Hett tema»

Kampen om framtidens energiløsninger er et «hett» tema på Johannesburg-konferansen. Alle har sin dagsorden. USA vil ikke være med på vedtak som kan få følger for amerikansk politikk, ulandsgruppen G77 er svært forsiktig med å gå med på vedtak som stiller krav til dem, også i energispørsmål, Saudi Arabia er av naturlige grunner sterkt mot nye fornybare energiformer, og EU har hittil vært tilbakeholden.

Dermed ser det ut til at et forslag som går ut på at 15 prosent av verdens energiproduksjon i år 2010 skal komme fra fornybare energikilder - inklusive vannkraft blir vedtatt. For Norge er dette et helt uinteressant krav all den tid nesten all vår energiproduksjon kommer fra vannkraft. Få land vil anse et slikt vedtak som utfordrende.

Norsk initiativ

Brende har lenge stått fast på at Norge vil gjøre mer. Det samme har Brasils miljøvernminister Jose Carvalho. Og i ettermiddag greide de å samle støtte fra Argentina, Mexico, Filippinene og Venezuela.

- Dette er viktig blant annet for å redusere utslippene av klimagasser og nå målene i Kyotoavtalen, sier Brasils miljøvernminister. Han sier at forslaget også har full støtte fra samtlige latin-amerikanske land og Karibia.

Foreløpig er Norge det eneste europeiske landet som støtter forslaget.

Børge Brende framhever at økt satsing på nye fornybare energikilder også vil redusere lokal forurensning, avskoging og helseproblemer. Ikke minst vil dette være et gode for kvinner, som i dag bruker timer hver dag på å sanke ved til matlaging og oppvarming.

Dersom dette forslaget ble vedtatt ville det vært et godt initiativ for å hindre økte utslipp av CO2, mener miljøvernministeren. I dag mangler mer enn to milliarder mennesker tilgang på moderne energi.

Et mål som blir vedtatt i Johannesburg, er å redusere dette tallet. Men om disse menneskene skal få lys og varme fra kull og olje, vil utslippene av CO2 øke dramatisk, sier han.

Brende tror ikke forslaget får flertall, men ved neste korsvei vil mulighetene være langt større, håper han.

_Bra

WWF-talsmann Rasmus Hansson er en av dem som har arbeidet i kulissene for å få inn det nye forslaget om nye fornybare energiformer. Han er fornøyd med Brendes jobb.

_ Tre oljeland står nå fram og vil ha mer fornybar energi, og det er løfterikt. Vi må nå arbeide for at dette forslaget får flertall ved neste korsvei, sier han.