Olje-Norge mot stupet

Alt går feil vei for oljen, sjøl om oljeprisene er rekordhøye. Forskere og oljearbeidere ser slutten på oljeeventyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Ute i Tananger forbereder to Høyre-politikere og fagforeningsledere, Ketil Krohn-Pettersen og Terje M. Larsen, et stormløp mot regjeringen. Fredag blir det generalstreik, de to fagforeningslederne i oljeindustrien er klare til å bruke knyttnever mot eget parti og regjering.

- Regjeringens mål ser ut til å være å legge hele Norge brakk. Snart kan vi sitte igjen med en Kuwait-økonomi, der vi reiser til Syden og lever av å klippe hverandres hår, sier Larsen.

- Industripolitikken er fullstendig fraværende i regjeringen. Industrien bygges ned systematisk for å skaffe arbeidskraft til en svulmende offentlig sektor, hevder Ketil Krohn-Pettersen.

- Skremmende

Kritikken deres får støtte fra analytikere og forskere. Oljeekspert Hans Henrik Ramm, en gang statssekretær for Høyre, sa på Offshore Strategikonferansen i Stavanger nylig:

- Jeg er overbevist om at vi går inn i en forvitringsbane for norsk oljeindustri. Alt går feil vei.

Seniorforsker Ole Andreas Engen ved Rogalandsforskning og førsteamanuensis Odd Einar Olsen ved Høgskolen i Stavanger er like skeptiske i en kronikk under tittelen «Oljedrømmen som forsvant?» i Stavanger Aftenblad:

- Det vi ser i dag er slutten på et industripolitisk regime der oljeindustrien også skulle bidra til å utvikle andre deler av det norske samfunnet.

Engen/Olsen ser for seg et skrekkscenario der norsk oljevirksomhet blir redusert til noen filialer styrt fra London.

- Norske myndigheter har langt på vei abdisert i rollen som aktiv aktør i den norske oljevirksomheten, mener de. Før snakket politikerne om arbeidsplasser og verdiskaping, nå dreier det seg bare om verdiskaping og effektivitet. Markedskreftene har vunnet over samfunnshensyn.

I åra framover skal det bores få letebrønner på norsk sokkel. Oljeselskapene er ikke lenger så interessert i å skaffe seg blokker.

Blåmandag

Kravet om leiteboring i nord stanger mot miljøhensyn og fiskermotstand. Norsk industri taper i konkurranse med utenlandsk, Dragados vant mot Kværner Rosenberg. Gasskraftverk er i det blå.

Alt dette lammer en næring som er motoren i norsk økonomi.

- Regjeringen må åpne flere attraktive leiteområder, nå er det nesten dødt. Kompetansen kan forsvinne utenlands. Oljeselskapene vurderer nå Nordsjøen som et «modent» område med lite potensial, de vil heller satse andre steder i verden, sier hovedtillitsvalgt Ketil Krohn-Pettersen i Baker Hughes Inteq.

Krohn-Pettersen sier at Høyre har fått hans stemme for siste gang.

HØYRE-KRITIKK: Ketil Krohn-Pettersen og Terje M. Larsen stemmer Høyre, men er også fagforeningsledere som nå mobiliserer til kamp mot regjeringens industripolitikk. - Oljenæringen bygges systematisk ned, mener de.