Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olje-Norge vil inn i Irak

Regjeringen ønsker at norsk oljeindustri skal delta i oppbyggingen av Irak. Men den sier det ikke høyt ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei heller vil den si om dette blir et tema når Kjell Magne Bondevik møter George W. Bush den 16. mai i Washington.

USA har bedt Danmark om å hjelpe til med gjenoppbyggingen av Irak. Danske firmaer kan få kontrakter. Verken regjeringen eller norsk oljeindustri har hørt noe fra USA.

- Jeg synes Bondevik bør ta opp med Bush om norsk oljeindustri kan bidra i Irak. Jeg tror at et slikt tilbud vil bli tatt godt imot i Irak siden vi ikke har noen spesielle interesser i landet, utenom de kommersielle.

Men vi må også passe på at bidrag fra oss er i samsvar med folkeretten, siden Irak er et okkupert land, sier Thorbjørn Jagland, leder for utenrikskomiteen i Stortinget til Dagbladet.

Ikke spurt

- Det er riktig at Norge ikke har fått henvendelser fra USA om bidrag fra vår oljeindustri, men vi har fått en rekke andre forespørsler, sier fungerende pressetalskvinne Guri Solberg i UD til Dagbladet.

Disse henvendelsene gjelder hovedsakelig norsk bistand til humanitær hjelp i Irak, og om Norge skal delta i den såkalte stabiliseringsstyrken i landet, som også Danmark skal delta i.

Men kommer Bondevik i sitt møte med Bush til å foreslå at norsk oljeindustri skal delta i gjenoppbyggingen av Irak?

- Temaene for samtalen mellom Bondevik og Bush er ennå ikke bestemt. Det er for tidlig å si om akkurat dette spørsmålet vil bli lagt fram, sier statssekretær Gunnar Husan ved statsministerens kontor til Dagbladet.

Engasjement i Iran

Statoil har heller ikke fått noen henvendelse fra USA. Foreløpig konsentrerer det norske oljeselskapet seg om sitt engasjement i Iraks naboland, Iran.

- Det som først må gjøres i Irak er opprydding i oljeindustrien. Det er mer et oppdrag for serviceselskaper enn produksjonsselskaper som oss. Og oppryddingen kan jo ta flere år, sier informasjonssjef Kai Nielsen i Statoil til Dagbladet.

Vanskeligheten for alle oljeselskaper er at ingen i dag vet hvordan Iraks oljeindustri vil bli i framtida. Oljeland i Midtøsten har i liten grad latt utenlandske selskaper delta i landenes oljeproduksjon. Vil Irak bli annerledes?

- Så lenge vi ikke vet dette, er det vanskelig å ta stilling til om for eksempel vårt selskap kan få noen rolle i Irak i framtida, sier Nielsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media