Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Olje-Norges framtid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • NRK meldte i går at Oljedepartementet vil foreslå at staten skal samle alle sine eierinteresser på sokkelen i et eget statlig holdingselskap som, inkludert den statlige delen av et delprivatisert Statoil, vil bli verdens fjerde største oljeselskap. NRK skaper forvirring når det meldes at departementets forslag skal legges fram på Arbeiderpartiets landsmøte i november. Landsmøtet vil få seg forelagt et forslag fra sentralstyre og landsstyre i Arbeiderpartiet.
  • Men tanken om å samle statens eierinteresser i et eget holdingselskap ble det arbeidet med i Oljedepartementet allerede under regjeringen Bondevik mens Marit Arnstad var oljeminister. Ideen ble lansert som et mulig kompromiss mellom de som ønsker å privatisere deler av Statoil og de som ønsker en fortsettelse av den direkte statlige kontrollen med de norske eierinteressene på sokkelen. Ingen får det helt som de vil, men alle får såpass mye at de etter noen nye debattrunder trolig vil kunne slutte seg til et nasjonalt oljekompromiss som vi nå kan skimte konturene av.
  • Kompromisset vil innebære at en tredjedel av Statoil kan privatiseres ved at selskapet inngår strategiske eierallianser med utenlandske samarbeidspartnere. Selskapet vil bli tilført en del av statens direkte eierandeler på sokkelen (SDØE), samtidig som Norsk Hydro får kjøpe en annen del. Størsteparten av SDØE samles i et nytt, helstatlig holdingselskap sammen med den statlige aksjeposten i Statoil på 75 prosent av selskapet. Et spennende spørsmål blir om holdingselskapet også skal forvalte statens aksjer i Hydro.
  • Løsningen som til slutt blir vedtatt i Stortinget, må sikre at norske interesser blir effektivt ivaretatt på det deregulerte gassmarkedet i Europa som blir energinasjonen Norges viktigste arena de neste tiårene. Det er nødvendig å etablere tilnærmet nasjonal konsensus om organiseringen av norsk olje- og gassvirksomhet, og vi ser muligheter for et slikt nasjonalt kompromiss innenfor de rammene som nå ser ut til å bli trukket opp.