Olje-Norges nyttårsgave

STAVANGER (Dagbladet): Her er Offshore-Norges julegratiale til det norske folk: Høy oljepris gir oss 15 milliarder kroner i ekstra inntekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den gode nyheten. Den dårlige er at pengene går rett i Gudmund Restads sparegris, og ikke inn på din januarslunkne konto.

Likevel er det all grunn til å juble for kronene som nå ruller inn på statens oljefond. Jo høyere pris vi får for råoljen vår, jo tryggere blir framtidas pensjonspenger.

15 milliarder

Seinest i oktober regnet regjeringen med at oljeprisen for 1999 ville ligge på gjennomsnittlig 125 kroner per fat. Dette tallet ble brukt i statsbudsjettet. Men på årets siste dag kan vi slå fast at den virkelige snittprisen ble hele 140 kroner.

De ekstra 15 kronene per fat, blir til 15 kjærkomne pluss-milliarder for staten i forhold til statsbudsjettet. Fordelt på 4,4 millioner nordmenn utgjør det ca. 3300 oljekroner på hver av oss.

Kuttet

Det er ikke mer enn ett år siden prisene var katastrofalt lave. Men OPEC-landene gikk sammen om å redusere produksjonen, og dermed sprutet oljeprisen til værs. Det er synd for alle som er avhengige av å kjøpe olje, men god butikk for oss nordmenn.

I budsjettet for 2000 regner den forsiktige Gudmund Restad stadig vekk med en pris på 125 kroner per fat. Det til tross for at prisen i disse dager skvalper rundt 200 kroner fatet. Holder Restad på sitt stramme anslag, og prisen er stabil, får AS Norge 75 milliarder til å putte på sparegrisen om ett år...