Olje på opprørt hav

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg omtalte regjeringens turbulente høstsesjon nærmest i en bisetning da han i går holdt sin halvårlige pressekonferanse. Han brydde seg ikke engang med å legge fram en skryteliste over hva regjeringen hadde oppnådd, men lot storfusjonen i olje stjele all oppmerksomhet. Det skjønner vi godt. Det møysommelige arbeidet for å nå Soria Moria er en utakknemlig jobb som verken velgere eller presse setter synlig pris på. En spektakulær fusjon som markerer inngangen til en ny oljeepoke er derimot et slikt grep som i all ettertid vil bære denne regjeringens stempel, i den grad at det nye selskapet allerede har fått økenavnet Stoltoil.

Stoltenberg har rett i at noe av det viktigste regjeringen har gjort denne høsten er å få på plass pensjonsreformen. Målt i verdiskapning er den større enn noen næringslivsfusjon og er dessuten en av de største kvinnepolitiske reformer på mange år, i og med at den fjerner minstepensjonistfella. Men det er vanskelig å innkassere en seier for noe det var bred politisk enighet om. Det er ingen pris for godt politisk håndverk, som det heter når saker går gjennom uten å utløse en mindre politisk krise.

Dårlig håndtering blir lagt merke til, og det har ikke manglet på eksempler på det, ikke minst i forbindelse med den famøse sykelønnssaken, hvor LO-leder Gerd-Liv Valla fikk anledning til å herje med statsministeren i dagevis før man bøyde av. Det forsterket det uriktige bildet som er skapt av at LO-lederen styrer landet. Flere heftige debatter innad i regjeringen har sikret at det rødgrønne støynivået forblir høyt og lett angripelig.

Slik må det nødvendigvis bli i en flertallsregjering sammensatt av tre partier, men støyen Stoltenberg slapp å snakke om i går skjuler også reelle politiske uenigheter som skal bli tøffe å glatte over framover, blant annet når det gjelder miljøvern og norske styrker til Afghanistan. I går kunne Stoltenberg ha presentert nok en traust skryteliste som viser at regjeringen i hovedsak er i rute i forhold til Soria Moria. Men selv Stoltenberg syntes det var morsommere med en næringspolitisk bombe.