Olje-sprekk til 18 milliarder

STAVANGER (Dagbladet): Oljeselskapene kan skilte med gigantoverskridelser som er Statsbygg verdig. Sju utbyggingsprosjekter offshore har hatt en samlet budsjettsprekk på nesten 18 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går la Hydro fram sjokktall for Visund-feltet, som nå har overskridelser på 2,9 milliarder kroner.

- Vi skulle svært gjerne sett at denne utbyggingen ble løst på en bedre måte, sier informasjonssjef Per Wiggo Richardsen i Norsk Hydro.

Ifølge ham skyldes overskridelsene at selve plattformen kostet mer å bygge, at brønnboringen ble dyrere og at oppkoblingen av havbunnsinstallasjoner ble forsinket.

Visund-sprekken er bare toppen av oljeberget. Statoil, Norsk Hydro, Saga og Esso sliter med overskridelser på til sammen 17,8 milliarder kroner på prosjekter som er startet de tre siste årene.

Vil ha forklaring

Beløpet er over dobbelt så stort som Mongstad-sluket på 80-tallet. Det tilsvarer de samlede overskridelsene på Gardermobanen, Slottet og Rikshospitalet fire ganger.

Overoptimisme og uventet høyt press i industrien har vært blant årsakene til de stygge tallene. Men nå vil olje- og energiminister Marit Arnstad ha en skikkelig forklaring.

I disse dager krever Investeringsutvalget, som Arnstad har satt ned, et svar fra operatørene på hvorfor det har gått så galt. Utvalget skal komme med sine konklusjoner etter nyttår.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer