LA FRAM PARTIPROGRAM: Partileder Jens Stoltenberg og nestleder Helga Pedersen under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo i dag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
LA FRAM PARTIPROGRAM: Partileder Jens Stoltenberg og nestleder Helga Pedersen under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo i dag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpixVis mer

- Olje-strid ingen fare for en ny rødgrønn regjering

Det mener Arbeiderpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets forslag om konsekvensutredning av oljevirksomhet i nord, er ikke i strid med en fortsatt rødgrønn regjering etter valget, mener nestleder Helga Pedersen.

- Vi har funnet gode løsninger før, og jeg er veldig optimistisk med hensyn til framtida, sier Pedersen, som tirsdag la fram programkomiteens forslag til nytt Ap-program.

Nestlederen trekker fram spørsmålet om oljevirksomhet i Barentshavet, der Statoil nå har bestemt seg for å føre Skrugard-oljen i land til Nordkapp kommune.

- Dette var jo det store temaet i 2005. Alle mente at vi måtte velge enten olje eller regjeringssamarbeid med SV. Vi fant ut av det, og Skrugard er i dag et konkret resultat av det vi gikk til valg på, sier Pedersen.

Dissenser «Vi tar Norge videre» heter innstillingen fra programkomiteen, som Ap-landsmøtet skal ta stilling til i april. Pedersen vil ikke si hvilke saker hun tror kommer til å skape størst debatt.

Av de mange hundre forslagene, er det bare seks som er lagt fram med dissens. I tillegg til konsekvensutredning av petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, vil et mindretall i programkomiteen ha kvinnelig verneplikt. Opphold for asylbarna er også et splittende spørsmål, der et mindretall i komiteen vil at barn som har bodd hele livet i Norge i hovedsak får opphold. Fagbrev og studiekompetanse splitter også, der flertallet vil at fagbrev skal gi generell studiekompetanse.

Komiteen er også delt i synet på pelsdyrnæringa, der et flertall går inn for en styrt avvikling. I spørsmålet om stemmerett for 16-åringer vil flertallet forlenge forsøket, mens AUF-leder Eskil Pedersen foreslår å innføre permanent stemmerett for 16-åringer i kommunevalg.

Applaus - Vi har prioritert framtidas oppgaver. Det er kunnskap, eldreomsorg, infrastruktur og bolig, sier Pedersen.

I sin tale til landsstyremøtet mottok hun sin første applaus etter at hun lanserte forslaget om å endre åpningstidsbestemmelsene og gjøre det enklere med søndagsåpne butikker. Forslagene om 2.000 nye studentboliger, fortsatt nei til kommersielle private skoler og to barnehageopptak i året ble også godt mottatt blant landsstyredelegatene.

Men aller størst applaus utløste forslaget om å tilføre 10.000 nye årsverk til pleie- og omsorgssektoren i årene fra 2015 til 2020.

Opposisjonen Det får en heller syrlig mottakelse hos de andre partiene. Høyre mener at Ap bare har brukt kopimaskinen på gamle valgløfter, bare med litt svakere blekk.

- Aps løfter fra forrige valg om flere sykehjemsplasser ble avslørt som en bløff. Nå overlater de hele ansvaret til kommunene, sier helsepolitisk talsmann Bent Høie i Høyre.

Også Frp er lite imponert over forslaget, og mener at det ikke har noen verdi fordi de ikke blir fulgt opp.

- Vi har sett tall tidligere der de telte med alt fra kontorpersonale til rengjøringspersonale. Og en stor andel av økningen gikk til omsorg for unge funksjonshemmede, altså ikke til eldreomsorg, sier Frps helsepolitiske talskvinne Kari Kjønaas Kjos.

Selv regjeringspartner Sp er lunken til forslaget, og savner mer innhold i omsorgssatsingen.

- Mye av diskusjonen går på ting du kan telle, på kapasitet. I fremtiden må vi være like opptatt av innhold, enkle ting som munnstell og fotstell. Det som inngår i verdighetsgarantien, sier helsepolitisk talskvinne Kjersti Toppe i Senterpartiet.

(NTB)