Olje til besvær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dette året har for alvor brakt oljepengene inn på den politiske dagsordenen. Mens vi i høst daglig kunne lese om eventyrlige oljepriser og om at stadig flere penger ble satt «på bok» av den norske stat, har vi like ofte hørt stats- og finansministerens besvergelser om at pengene ikke kan brukes i Norge. Det vil føre til synkende pengeverdi og press i økonomien.
  • I pakt med de protestantiske idealer om nøysomhet og sparsommelighet, skal pengene investeres i uklare fonds «i utlandet» i påvente av dårligere tider. Nedslitte sykehus, foreldete lærebøker og en jernbane på sammenbruddets rand, skal nå som før oljeeventyret finansieres ved hjelp av høyere skatter.
  • Sjelden har vel politikere i regjeringsposisjon ryddet veien bedre for populistiske politikere. De færreste velgere slår seg til ro med at staten skal være så rik at den ikke har råd til å bruke penger.
  • Det har heller ikke vært mangel på kritiske sosialøkonomer. Selv professoren som i sin tid underviste Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Jens Stoltenberg da de studerte sosialøkonomi, har hevdet at vi kan bruke mer av oljepengene. Så kunngjorde også finansministeren i gårsdagens Dagbladet at han vil innkalle sine kritikere, for å vurdere hvor mye av formuen som kan brukes.
  • Men mens Finansdepartementets økonomer tviholder på sparelinjen, hevder andre at vi aldri kan bruke oljepengene. Det vil alltid ha samme virkning som å trykke opp papirpenger, og vil også i framtida bringe ulykke over landet. Andre ser mot Alaska, der hver innbygger årlig får utdelt en sjekk. Slik fordeles årets avkastning på et tilsvarende fond. Så er det de økonomene som hevder at pengene kan brukes på kjøp av utstyr i utlandet.
  • «Økonomenes viktigste kunnskap er hvor lite andre økonomer vet,» skriver sjeføkonom Stein Reegård i LO i boka « Økonomi uten grenser». Han synes å ha sine ord i behold. Det er med økonomer som med prester: Man kan alltid finne en som dyrker den guden man selv foretrekker. Derfor er og blir det en politisk vurdering hvordan oljepengene skal forvaltes.