Olje-tweeten til Erna Solberg går verden rundt

Over hundre personer har tagget statsministeren i twittermeldinger i protest mot 23. konsesjonsrunde etter at amerikansk miljøorganisasjon startet kampanje. 

BARENTSHAVET:  Riggen Scarabeo 8 borer på en av de siste produksjonsbrønnene på Goliat-feltet utenfor Hammerfest. Nå skal det bores etter olje også andre steder langt nord i Barentshavet.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
BARENTSHAVET:  Riggen Scarabeo 8 borer på en av de siste produksjonsbrønnene på Goliat-feltet utenfor Hammerfest. Nå skal det bores etter olje også andre steder langt nord i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En tweet startet av den amerikanske organisasjonen Sierra Club går nå verden rundt - og er foreløpig postet av mer enn hundre forskjellige twitterbrukere.

«Norway is boldly moving its transportation away from oil. Now I urge @erna_solberg to reverse course on allowing oil drilling in the Arctic», heter det i twittermeldingen, som deles gjennom nettstedet addup.

Bakgrunnen for protesten er at norske myndigheter har satt i gang en 23. konsesjonsrunde, noe som åpner for oljeboring i flere områder langt nord i Barentshavet som tidligere har vært uberørt av oljeproduksjonen.

Det var Teknisk Ukeblad som først omtalte tweeten.

Fornybarforbilde

I kampanjen gjør Sierra Club et poeng ut av at Norge er verdensledende i klimakampen, både ved å være et forbilde på bruk av fornybar kraft, fordi det er landet med flest elbiler per innbygger i verden, og fordi regjeringen nylig annonserte en ambisjon om at det ikke skal selges noe annet enn nullutslippsbiler i Norge i 2025.

Derfor mener de det er «sjokkerende» at regjeringen åpnet opp for at selskaper kan drille etter olje i arktiske havområder som nylig er blitt isfrie.

- Hjelp oss å legge press på Norge for å få dem til å fortsette å være klimalederen ved å holde Arktis stengt for ødeleggende oljedrilling. Bare ved å holde oljen i bakken, kan Norge komme seg over oljen på ordentlig, skriver personene bak aksjonen.

Varslet søksmål


Flere miljøorganisasjoner, deriblant Greenpeace, har protestert kraftig mot oljeboring så langt nord,, og mener regjeringen overkjører alle miljøfaglige råd ved 23. konsesjonsrunde. De varsler søksmål mot staten.

Det er første gang på tjue år at norske myndigheter åpner nye områder for oljeleting.

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor, men statsministeren har ikke anledning til å kommentere saken i kveld.

FÅR KRITIKK: Over hundre personer har tagget statsminister Erna Solberg i meldingen på twitter i dag.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Over hundre personer har tagget statsminister Erna Solberg i meldingen på twitter i dag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Sier de er hensynsfulle

Mediekontakt Morten Eek for Statoils drifts og leteaktiviteter på norsk sokkel, understreker at Statoil vil gå inn i de nye områdene på en hensynsfull og forsvarlig måte.

- Jeg kjenner ikke til kampanjen, men det er sånn at områdene som er åpnet i den 23. konsesjonsrunde er utredet og åpnet av norske myndigheter i tråd med den praksisen som ellers gjøres på norsk sokkel. Vi er veldig glade for å se at et grundig utredningsarbeid har gitt oss områder som kan skape verdier på norsk sokkel. Vår tilnærming når vi går inn i et nytt område i Barentshavet er den samme som ellers på norsk sokkel, ved at vi skal gjør det på en hensynsfull og forsvarlig måte. Vi har nærmere 40 års erfaring fra Barentshavet som selskap. Det som er nytt nå er at det er nye områder hvor det hittil ikke har vært lett før, sier Eek til Dagbladet.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer